De distributie is een essentieel onderdeel van de verbrandingsmotor, omdat die via de krukas via de nokkenas(sen) de in- en uitlaatkleppen aanstuurt. Soms gaat het om een ketting, die in principe goed is voor de ganse levensduur van de auto, en soms om een riem, die wel na een bepaald aantal kilometers vervangen moet worden.
Een riem is goedkoper in de productie. Dat is de reden waarom deze vaker in kleinere en goedkopere auto’s wordt geïnstalleerd.
Sinds een tiental jaar wordt in de autosector steeds vaker het principe van de ‘natte riem’ toegepast, waarbij die riem binnenin de motor zit en dus onderaan doorheen de motorolie loopt. Dat heeft in theorie enkele voordelen. De olie dempt het geluid, waardoor zo’n motor stiller loopt.
Bovendien veroorzaakt dit principe door de smering minder weerstand, wat goed is voor het verbruik. En dus ook de CO2-uitstoot, wat voor fabrikanten belangrijk is, gezien dit cijfer van tel is in de uitstoot van de totale verkochte vloot, wat door de EU gemonitord wordt.

Advertentie – lees hieronder verder
Te snelle slijtage
Dat klinkt allemaal als technologische vooruitgang, zeker omdat een natte riem in theorie goed zou zijn voor de levensduur van de motor. Ware het niet dat deze riemen in de praktijk vaak sneller slijten dan oorspronkelijk voorzien, en dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de motor.
Een riem brokkelt onvermijdelijk af, en die pluizen en brokstukjes komen dan in de motorolie, de oliekanaaltjes en de oliepomp terecht, waardoor ze verstoppingen kunnen veroorzaken. Wanneer de oliepomp het begeeft, kan de motor draaien zonder smering en fatale schade oplopen.
Ford, Stellantis, Honda en VW
Ford was de eerste die dit principe ging toepassen, in de 1.8 TDCi-motor vanaf 2007. Hier drijft de riem wel enkel de brandstofpomp aan, niet de nokkenassen. Later voorzagen ze ook hun 1.0-benzine, 1.5-benzine, beide onder de Ecoboost-noemer, en 2.0-diesel van een natte riem, die wel de nokkenassen aandrijft.
Het voormalige PSA, nu Stellantis, deed dit ook met de inmiddels beruchte 1.2-benzinemotor. De wijdverspreide problemen met die ‘Puretech’ zijn welbekend. Inmiddels hebben zowel Stellantis als Ford hun ontwerp aangepast en de riem vervangen door een ketting. Toeleverancier Continental heeft van zijn kant een verbeterde riem op de markt gebracht, om het probleem bij bestaande motoren aan te pakken.
Ook de 1.2 van Opel (uit de vorige generatie van de Astra) heeft een natte riem. Hoewel die Duitse fabrikant nu ook deel uitmaakt van Stellantis, gaat het om een andere motor. Honda deed dan weer hetzelfde sinds 2017 in de 1 liter-benzine van de Civic.
Ook Volkswagen past tenslotte het principe van de natte riem toe in de 1.0 TSI, 1.4 TSI, 1.6 TDI en 2.0 TDI, sinds 2012. In deze gevallen drijft de riem enkel de oliepomp aan, niet de nokkenassen.

Enkele voorzorgsmaatregelen
Het klinkt niet meteen geruststellend voor wie met zo’n auto rijdt. Gelukkig kan je enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen om problemen aan de riem te vermijden.
Tijdig de olie (laten) wisselen is essentieel, en idealiter sneller dan het voorgeschreven interval van de fabrikant. Daarbij moet steeds ook de oliefilter vervangen worden (dit is sowieso aanbevolen bij een oliewissel), en eventueel ook de oliepomp en de pakkingen.
Het is bovendien essentieel dat olie volgens de juiste specificatie gebruikt wordt, om eventuele aantasting van de beschermlaag te voorkomen. Opgelet: de informatie in de handleiding van de auto kan achterhaald zijn, soms is er een nieuw type olie op de markt die beter geschikt is voor een natte riem.
Laat je garagist bij elk onderhoud de riem inspecteren, en indien nodig preventief vervangen. En wees tenslotte aandachtig voor symptomen: een ongewoon geluid, dalende oliedruk en een waarschuwingslampje signaleren dat je gauw naar de garage moet.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be