Elektrische auto’s kampen met een imagoprobleem als het op betrouwbaarheid aankomt. Twijfels over de levensduur van hun batterijen blijven hardnekkig, ondanks toenemende bewijzen dat de zogenaamde tractiebatterij (die de elektromotor voedt voor de aandrijving) veel minder defecten en verslechtering door gebruik vertoont dan er in de volksmond wordt gedacht.
De echte boosdoener komt wellicht als een verrassing. Volgens de Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports is het de bescheiden 12-voltbatterij, die vaker verantwoordelijk blijkt voor gestrande bestuurders dan de gigantische lithium-ionaccu waarmee de auto wordt aangedreven.

Achilleshiel bij meerdere modellen
Hoewel het logisch lijkt dat elektrische auto’s, met hun immense batterijcapaciteit, niet afhankelijk zouden zijn van de klassieke 12-voltaccu, is dat in de praktijk anders. Net als bij auto’s met een verbrandingsmotor wordt de 12-voltbatterij gebruikt voor essentiële taken: het opstarten van de auto, het activeren van het infotainmentsysteem en het ondersteunen van functies zoals passieve toegang en connectiviteit. Wanneer deze batterij leeg is, kan de wagen niet starten – zelfs niet als de hoofdbatterij tot aan het plafond gevuld is want deze wordt uit veiligheidsoverwegingen volledig afgekoppeld.
Advertentie – lees hieronder verder
Uit gegevens van Consumer Reports blijkt dat de 12-voltbatterij een achilleshiel vormt bij verschillende modellen, waaronder de Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Toyota bZ4x maar ook de enkel in Amerika verkrijgbare Rivian R1S en R1T. Online fora staan vol met klachten van eigenaars die hun wagen niet gestart kregen door een lege startbatterij.
Het probleem zit hem in hoe elektrische auto’s hun 12-voltbatterijen opladen. In plaats van een alternator, zoals bij verbrandingsmotoren, gebruiken elektrische auto’s een DC-naar-DC-omvormer om stroom van de grote tractiebatterij om te zetten naar 12 volt. Bij de meeste auto’s wordt de 12-voltbatterij opgeladen wanneer de wagen aanstaat en zou die zonder problemen weken moeten meegaan zonder bijladen. Maar sommige systemen verbruiken voortdurend energie om connectiviteits- en veiligheidsfuncties draaiende te houden en updates over afstand tot een goed einde te brengen. Daardoor raakt de batterij sneller leeg. Soms zijn deze batterijen ook kleiner, dus heb je een hoger risico op leegloop dan met een verbrandingsmotor. Deze lagere capaciteit verhoogt ook het aantal laadcycli waardoor ze sneller aan vervanging toe zijn.

Niet alleen elektrisch
Bij de merken van de Hyundai-groep steekt nog een ander type probleem de kop op. Daar zit de angel in de Integrated Charging Control Unit (ICCU), een cruciaal onderdeel dat de 12-voltbatterij van stroom voorziet. Een fout in dit systeem kan ervoor zorgen dat de batterij niet correct wordt opgeladen, wat leidt tot een onvermijdelijke stilstand. Meerdere recalls hebben dit probleem proberen aan te pakken, al zou het in totaal maar om 1% van de modellen van de Hyundai-groep in omloop gaan.
Deskundigen zien de problemen als een kinderziekte van een nieuwe technologie. Autofabrikanten die decennialang werkten met alternators en loodzuuraccu’s, moeten nu overschakelen op volledig nieuwe laadstrategieën. Foutjes in het ontwerp zijn bijna onvermijdelijk. Bovendien worden 12-voltsystemen steeds zwaarder belast, doordat moderne voertuigen vol zitten met schermen, sensoren en connectiviteitsfuncties die dus ook in stand-bymodus energie nodig hebben.

En dan zijn er nog de bevindingen van J.D. Power. Volgens de betrouwbaarheidsorganisatie neemt het aantal problemen met startbatterijen in de hele auto-industrie toe, niet enkel bij elektrische auto’s. “Dit is een breder probleem in de sector,” becommentarieert Frank Hanley, senior director bij J.D. Power het probleem. “Het speelt sterker bij elektrische auto’s, maar we zien het overal opduiken.”
Tesla was meer dan tien jaar geleden al een van de eerste automerken die de draagwijdte van het probleem ondervond. Bij het verschepen van de eerste ladingen auto’s naar Zeebrugge, was er bij aankomst geen enkele die startte. Omdat de auto’s vruchteloos naar een wificonnectie zochten tijdens hun oceaantocht hadden ze alle hun startbatterij leeggetrokken.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be