Donald Trump heeft zijn economisch offensief gelanceerd. De president van de Verenigde Staten wil het bestaande financiële systeem breken en van nul herbeginnen, op een gezondere en vooral voor de VS gunstigere basis. Volgens hem lijdt het land onder een negatieve handelsbalans: Amerikanen consumeren, maar vooral producten gemaakt in het buitenland. Die zijn nu eenmaal goedkoper, want deze producerende landen hebben doorgaans goedkopere arbeidskrachten, lagere energiekosten enzovoort.
Maar deze beslissing veroorzaakt een wereldwijde storm die de planeet in een onzekerheid stort zoals we die in jaren niet meer gekend hebben. Resultaat: bedrijven die hun export naar de VS opschorten en financiële markten die instorten.
Andere gedachten dankzij Musk?
Heel wat economen begrijpen niet wat Donald Trump precies wil. De industrie – vooral de auto-industrie – opnieuw naar de VS halen? Akkoord, maar iedereen is het erover eens dat dat niet zal gebeuren. Enerzijds omdat Donald Trump er niet eeuwig zal zijn, anderzijds omdat het de industrie miljarden dollars zou kosten. Bovendien is arbeid in de VS duurder, waardoor Amerikaanse producten minder competitief zijn op de markt.

Advertentie – lees hieronder verder
In dat kader beginnen verschillende bondgenoten van Trump zich vragen te stellen, waaronder ene Elon Musk. Die viel de afgelopen weken op met enkele behoorlijk provocerende en ongepaste uitspraken. Volgens Reuters richtte hij zich vorig weekend rechtstreeks tot Donald Trump tijdens een congres van de Italiaanse extreemrechtse partij Lega Nord in Firenze. Daar pleitte hij voor de afschaffing van de invoerheffingen voor Europa. “Europa en de Verenigde Staten zouden idealiter moeten evolueren naar een situatie met nul invoerheffingen, zodat er een vrijhandelszone ontstaat tussen Europa en Noord-Amerika”, verklaarde hij.
Verborgen belangen?
Waarom is Elon Musk plots zo vriendelijk voor de Europeanen? Goede vraag, en het antwoord ligt voor de hand: de verkoop van Tesla is de voorbije maanden letterlijk ingestort. Door Trump dit advies te geven, hoopt Musk een deel van zijn imago te herstellen bij de automobilisten die boos zijn op hem. Ter herinnering: de verkoop is in België met bijna 70% gedaald.
Maar er is meer: de invoerheffingen hebben ook gevolgen voor het merk van Elon Musk. Hoewel Tesla fabrieken heeft op Amerikaans grondgebied, komen veel onderdelen uit Mexico en Canada. Sommige daarvan worden ook naar Europa of China gestuurd om de fabrieken daar te bevoorraden. De effecten van de invoerheffingen zijn dus ook voor Tesla aanzienlijk. Het merk staat bovendien onder zware concurrentiële druk uit China, vooral van BYD. Tot nu toe is de boodschap van Elon Musk echter in dovemansoren gevallen. Keert de wind voor de rijkste man ter wereld?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be