Automobilisten vergelijken elektrische auto’s vaak met brandstofwagens. Logischerwijs hebben beide hun voor- en nadelen. Maar een veelgehoorde aanname is dat elektrische auto’s eenvoudiger in elkaar zitten en dus minder snel stukgaan. Deels klopt dit – maar niet altijd, blijkt uit twee gewichtige Amerikaanse studies: een van Consumer Reports en een van J.D. Power.
Maar goed, dat zijn Amerikaanse cijfers. Hoe zit het met elektrische auto’s in Europa? Vergelijkbaar, of toch een ander verhaal? Daar komt ADAC, de Duitse automobielclub, met een antwoord. Uit hun eigen onderzoek blijkt: elektrische auto’s winnen terrein – al verloopt dat zachtjes aan.
3,6 miljoen pechverhelpingen
ADAC baseerde zijn analyse op de gegevens van pechverhelpers die het afgelopen jaar 3,6 miljoen auto’s hebben gedepanneerd. Een stevige dataset dus. Elke oproep werd grondig geanalyseerd, en daaruit bleek: elektrische auto’s hebben minder vaak pech. Maar hoe groot is dat verschil precies? Slechts 1,2% van alle oproepen kwam van eigenaren van elektrische auto’s – 43.678 op een totaal van 3,6 miljoen.
Toch vindt ADAC dat 2024 pas het eerste jaar is met genoeg solide data om echt conclusies te trekken. Volgens de krant Handelsblatt, die inzage kreeg in de cijfers, hadden elektrische auto’s 4,2 pechgevallen per 1.000 voertuigen. Bij brandstofwagens van dezelfde leeftijd lag dat op 10,4. Meer dan het dubbele dus.
Advertentie – lees hieronder verder

Welke pannes?
Opvallend is dat het onderzoek ook een bekend pijnpunt bevestigt, eerder al gesignaleerd door Consumer Reports: de meeste pechgevallen – bij zowel elektrische als brandstofauto’s – komen door dezelfde boosdoener: de 12-voltbatterij die het boordsysteem voedt. Beide typen auto’s delen dus hetzelfde zwakke punt.
De 12-voltaccu is goed voor 50% van de storingen bij elektrische auto’s en 45% bij brandstofauto’s. Toch blijven auto’s met verbrandingsmotoren minder betrouwbaar: ze kampen vaker met elektrische storingen, motormanagementproblemen en defecte verlichting.
Het enige waar elektrische auto’s vaker mee kampen, zijn bandenproblemen: 1,3 per 1.000 oproepen, tegenover 0,9 bij brandstofauto’s. Geen verrassing eigenlijk – elektrische auto’s wegen zwaarder, waardoor banden meer te verduren krijgen. Dat is al langer bekend.

Kwetsbaardere aandrijflijnen
ADAC benadrukt ook dat brandstofauto’s meer mechanische problemen hebben, ongeacht hun leeftijd. Dat lijkt het voordeel van de elektrische motor te bevestigen: eenvoudiger, minder bewegende delen, nauwelijks smering nodig – en dus duidelijk betrouwbaarder.
De langetermijnresultaten moeten nog blijken. ADAC geeft toe dat het te vroeg is voor definitieve conclusies, simpelweg omdat elektrische auto’s nog niet lang genoeg op de weg zijn. Wat er over 5 tot 10 jaar gebeurt, zal pas echt duidelijkheid geven.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be