Je weet het ongetwijfeld nog, het is nog maar iets meer dan vijf jaar geleden. Op woensdag 18 maart 2020, om 12 uur ‘s middags, ging België in lockdown. De Belgen zaten plots thuis met tijd op overschot… In eerste instantie was er verbazing, angst voor het onbekende en vrees voor een wereld die volledig overhooplag. Xavier Molenaar, zaakvoerder van Oldtimerfarm, vertelt: “Tijdens de eerste lockdown leek het wel alsof de telefoon was uitgetrokken. Geen enkel telefoontje meer, zelfs niet voor een simpele inlichting. Er was dus reden tot ongerustheid.”
Stilte voor de storm
Zodra een beetje sociaal leven opnieuw toegelaten werd, begon de Belg plannen te maken, véél plannen. We herinneren ons nog de stormloop op huizen op het platteland, vooral die met een grote tuin, om weer te kunnen ademen. En waarom geen mooie garage, om te kunnen knutselen, vooraleer opnieuw te reizen? “Het was ineens een heel andere wereld. Ik werd constant gebeld, de markt leefde helemaal op”, vertrouwt Xavier ons toe. De Belg staat te popelen om zijn mooie wagen buiten te halen, kijkt vol ongeduld uit naar de eerste meetings en rally’s, hij koestert zijn pareltje. De activiteiten hernemen, en net als de vastgoedmarkt die van een echte storm profiteerde, beleeft ook de oldtimerwereld een tweede jeugd.
Minder enthousiasme vijf jaar later
De waarde van klassieke auto’s is intussen gedaald, vooral die uit de periode van Les Trente Glorieuses (1945-1973). De markt voor deze modellen is duidelijk moeilijker geworden, met een groot aanbod en een zeer beperkte vraag. De wereld ziet er vandaag helemaal anders uit. Veel eigenaars voelen zich te oud voor hun pittige vierwieler, terwijl kopers afwachten en zich zorgen maken over de oorlog.
Advertentie – lees hieronder verder

Zijn klassieke auto’s te duur?
Maken we een ommekeer mee? Waren auto’s tijdens covid te duur? “Niet echt”, nuanceert Xavier. “We mogen niet vergeten dat arbeid de afgelopen jaren veel duurder geworden is. Een mooie auto laten restaureren door een gespecialiseerd atelier kost veel meer dan voor de pandemie. Het is dus op een bepaalde manier logisch dat dit weerspiegeld wordt in de prijs. Wie vandaag begint met een wrak, moet een fortuin neertellen om een wagen in concours-staat te krijgen.”
Open voor onderhandeling
Dat betekent echter niet dat de oldtimermarkt stilgevallen is. “Vandaag bevinden we ons voor auto’s uit de jaren vijftig en zestig in een kopersmarkt. De potentiële koper heeft dus sterke troeven in handen om over de prijs te onderhandelen. Voor auto’s die niet meteen verkocht raken, zijn de meeste verkopers bereid om in prijs te zakken. Er is nog altijd interesse en een markt voor elk type auto.” Tegelijk is er nog altijd veel enthousiasme voor youngtimers, auto’s die tussen de 15 en 30 jaar oud zijn, vooral voor de modellen met een prestigieus merklogo.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be