Het is duidelijk: bij de keuze van een auto weegt connectiviteit tegenwoordig zwaarder dan pk’s. Dankzij snelle 5G-verbindingen en steeds slimmere schermen kun je onderweg tv kijken, streamen of gamen. Natuurlijk, tijdens het rijden verbiedt de wet deze toepassingen. Tenzij het scherm alleen zichtbaar is voor de passagier – iets wat kan met technologie die het beeld afhankelijk van de kijkhoek aanpast.
Maar dat is de theorie. In de praktijk kijken steeds meer Belgische automobilisten gewoon tv, films of series terwijl ze rijden, zo meldt SudInfo. Hoe dat kan? Online shops staan vol met draadloze boxen die je moeiteloos koppelt aan het infotainmentsysteem van je auto. Denk aan modellen zoals die van Ottocast, waarmee je toegang krijgt tot YouTube, Netflix, Spotify en zelfs illegale IPTV-apps. Prijskaartje: tussen de 100 en 250 euro voor de geavanceerde versies. De fabrikanten weten donders goed dat gebruik tijdens het rijden verboden is, maar verkopen ze toch – vaak met het excuus dat ze “handsfree” zijn en dus zogenaamd veilig. Verrassend!

Wat zijn de risico's?
Het spreekt voor zich: deze apparaten zijn volstrekt illegaal als je ze tijdens het rijden gebruikt. VIAS benadrukt opnieuw dat bestuurders te allen tijde de volledige controle over hun voertuig moeten behouden en snel moeten kunnen reageren, zowel in regulier als in noodverkeer. Het kijken van films of andere content achter het stuur is dan ook net zo verboden als het bellen met je mobiel.
Advertentie – lees hieronder verder
VIAS wijst er ook op dat afleiding achter het stuur een van de grootste oorzaken van ongevallen is. En bij dit soort apparaten is die afleiding nog erger dan bij een gsm. Een telefoon haal je af en toe boven, maar een film dwingt je om continu naar het scherm te kijken. In een enquête uit 2023 gaf 7% van de respondenten toe wel eens films te kijken op hun smartphone tijdens het rijden. Vandaag gebeurt dat steeds vaker rechtstreeks via het scherm van het infotainmentsysteem.
Bestuurders die betrapt worden op het gebruik van zo’n apparaat riskeren sowieso een boete. En niet de minste: het gaat om een derdegraadsboete van 174 euro, exclusief administratiekosten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be