Vakantie is bedoeld om te ontspannen. Maar let op als je door bepaalde Europese landen rijdt, want op de wegen duiken verkeersborden op die je niet meteen herkent en die je een boete kunnen opleveren. Dit zijn de nieuwste valkuilen van de Europese verkeerssignalisatie.
Verkeersveiligheid
Het idee alleen al om met je auto in het water belanden, bezorgt velen een paniekaanval. Maar wat als je met een elektrische wagen en zijn hoogspanningsbatterij kopje-onder gaat? Loop je dan het risico geëlektrocuteerd te worden? Een Duitse automobielclub zocht het uit. En de resultaten verrassen.
All-seasonbanden staan bekend als een handige oplossing en zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar volgens recente tests van TCS en ADAC zijn ze allesbehalve een wondermiddel: de resultaten tonen zorgwekkende prestatieverschillen, vooral bij extreem weer. Is het dan wel zo slim om ze te gebruiken?
De discussie en de wrevel woeden al enige tijd. Draagt de wildgroei aan trajectcontroles echt bij aan veiliger verkeer, of is het eerder een slinkse manier om geld naar de overheidskassa te laten vloeien? In Vlaanderen hakt minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) de knoop door en schrapt het gros van de geplande trajectcontroles. Waar komen ze nog wel?
Te veel technologie zou het rijplezier ondermijnen. Dat blijkt uit de Initial Quality 2025-studie van J.D. Power, waarin automobilisten steeds vaker aanraakschermen bekritiseren. Mooi om naar te kijken, maar frustrerend en zelfs gevaarlijk in gebruik. Keren de fysieke knoppen terug?
In Lochristi heeft het gemeentebestuur een nieuwe wegmarkering aangebracht op het kruispunt van twee straten. Bedoeling: de veiligheid verhogen. Alleen is dat compleet mislukt, want zowel automobilisten als fietsers begrijpen er niets van. Resultaat: het kruispunt is nu nog gevaarlijker dan voordien.
Tesla heeft zijn zelfrijdende robotaxi’s losgelaten in de stad Austin. Maar achter deze overwinning schuilt een genuanceerdere realiteit: het evenement was vooral een zorgvuldig geregisseerde show, die twijfels oproept over de haalbaarheid van het model dat Elon Musk al tien jaar nastreeft.
Een nieuw rapport van het verkeersinstituut Vias legt genadeloos bloot wat vaak wordt gevreesd, maar zelden wordt toegegeven. De gemiddelde Belg is veel te laks als het gaat om de combinatie van alcohol en rijden. Binnen Europa behoort hij tot de slechtste leerlingen van de klas en Brussel spant de kroon.
Moderne technologieën zoals trajectcontroles en ANPR-camera’s duiken almaar vaker op in Wallonië om Vlaanderen bij te benen. Tegelijk bleven verschillende vaste flitspalen tot nu toe buiten dienst, simpelweg omdat het materiaal ontbrak. Nu worden de toestellen voorzien van nieuwe apparatuur om ze weer in dienst te nemen. Say cheese…
Ze noemen zichzelf rijhulpsystemen, maar veel gebruikers van Coyote en Waze vinden er een betrouwbare tool in om gewaarschuwd te worden voor radars en flitspalen. Wat lijkt op een handige manier om boetes te ontlopen, draait in de realiteit helemaal anders uit. Onderzoek wijst erop dat flitsappers juist vaker tegen de lamp lopen.