In Lochristi heeft het gemeentebestuur een nieuwe wegmarkering aangebracht op het kruispunt van twee straten. Bedoeling: de veiligheid verhogen. Alleen is dat compleet mislukt, want zowel automobilisten als fietsers begrijpen er niets van. Resultaat: het kruispunt is nu nog gevaarlijker dan voordien.
Verkeersveiligheid
Tesla heeft zijn zelfrijdende robotaxi’s losgelaten in de stad Austin. Maar achter deze overwinning schuilt een genuanceerdere realiteit: het evenement was vooral een zorgvuldig geregisseerde show, die twijfels oproept over de haalbaarheid van het model dat Elon Musk al tien jaar nastreeft.
Een nieuw rapport van het verkeersinstituut Vias legt genadeloos bloot wat vaak wordt gevreesd, maar zelden wordt toegegeven. De gemiddelde Belg is veel te laks als het gaat om de combinatie van alcohol en rijden. Binnen Europa behoort hij tot de slechtste leerlingen van de klas en Brussel spant de kroon.
Moderne technologieën zoals trajectcontroles en ANPR-camera’s duiken almaar vaker op in Wallonië om Vlaanderen bij te benen. Tegelijk bleven verschillende vaste flitspalen tot nu toe buiten dienst, simpelweg omdat het materiaal ontbrak. Nu worden de toestellen voorzien van nieuwe apparatuur om ze weer in dienst te nemen. Say cheese…
Ze noemen zichzelf rijhulpsystemen, maar veel gebruikers van Coyote en Waze vinden er een betrouwbare tool in om gewaarschuwd te worden voor radars en flitspalen. Wat lijkt op een handige manier om boetes te ontlopen, draait in de realiteit helemaal anders uit. Onderzoek wijst erop dat flitsappers juist vaker tegen de lamp lopen.
Volgens een studie blijven SUV’s maar groeien. Ze nemen dus steeds meer ruimte in, maar worden ook gevaarlijker door hun hogere motorkap: die is tussen 2010 en 2024 met 7 cm toegenomen. Dat baart zorgen, zoveel zelfs dat sommige organisaties pleiten voor een verbod op SUV’s in bepaalde straten. Maar is dat echt de juiste aanpak? Niet noodzakelijk...
Zoals bekend wil de Arizona-regering ANPR-camera’s inzetten om verschillende overtredingen op te sporen, waaronder het niet dragen van de veiligheidsgordel. Maar er is opschudding: de N-VA verzet zich nu tegen deze maatregel, omdat er andere prioriteiten zouden zijn op het vlak van verkeersveiligheid.
Artificiële intelligentie duikt nu ook op waar je het misschien niet meteen verwacht: bij de veiligheidsgordel van je auto. Volvo heeft net een nieuwe generatie gordels voorgesteld, die verschijnt in de volgende SUV, de EX60. De gordel wordt aangestuurd door artificiële intelligentie om slimmer en dus veiliger te werken. Kan dit meer levens redden?
Het voorstel om de maximumsnelheid te verlagen tot 100 km/u ligt weer op tafel. Het komt van de Vlaamse minister van Klimaat, Melissa Depraetere (Vooruit), en zou alleen gelden voor Vlaanderen, dat moeite heeft om zijn klimaatdoelstellingen te halen. Staat dit ons écht te wachten?
In verschillende Europese landen mag je voortaan sneller rijden op bepaalde snelwegtrajecten. Dat is onder meer het geval in Tsjechië, Italië en Nederland, waar momenteel proefprojecten en aanpassingen lopen. En in België? Daar blijft het debat eerder stil en zijn er vooral technische bedenkingen.