Zijn trajectcontroles niet rendabel genoeg voor Belgische overheid?

Zijn trajectcontroles wel rendabel voor de Belgische overheid? Die vraag wordt gesteld omdat er een gerucht circuleert dat de autoriteiten de plaatsing van zulke controles afremmen wegens de kosten. Hoe zit dat precies?

Gepubliceerd op 4 april 2025
Leestijd : 3 min
Zijn trajectcontroles niet rendabel genoeg voor Belgische overheid?

Trajectcontroles zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot de nieuwe stokpaardjes van de Belgische overheid. Dit type controle is inderdaad sterk toegenomen, eerst op onze autosnelwegen, daarna op gewestwegen en nu ook op lokale wegen. Dat zorgt voor de nodige spanningen, want gemeentes worden er regelmatig van beschuldigd dat ze te veel trajectcontroles plaatsen om gemakkelijk geld te verdienen.

Toch circuleert er een gerucht dat de overheid geen nieuwe trajectcontroles installeert op autosnelwegen. De reden? Ze zouden te duur en dus niet rendabel zijn voor de staat. Maar klopt dat wel?

1493

1,8 miljoen overtredingen

Onze collega’s van SudInfo zijn op onderzoek uitgegaan en hieruit blijkt dat de trajectcontroles op volle toeren draaien. In 2024 werden er namelijk 1,8 miljoen snelheidsovertredingen vastgesteld, en dat alleen door de trajectcontroles die verbonden zijn met de verwerkingscentra van de federale politie.

Advertentie – lees hieronder verder

Als we het per regio opsplitsen, blijkt dat de trajectcontroles in Vlaanderen goed zijn voor 1,3 miljoen overtredingen en die in Wallonië voor 500.000. In Brussel worden er geen cijfers meegedeeld, omdat er veel minder trajectcontroles staan (bijna alleen in de tunnels). In totaal gebeurt het merendeel van de snelheidsovertredingen op de autosnelwegen: 700.000 in Vlaanderen en 350.000 in Wallonië. Het lagere cijfer in Wallonië is logisch omdat daar minder meettoestellen staan dan in het noorden van het land.

Volgens de federale politie werden in 2024 6 miljoen verkeersinbreuken vastgesteld, tegenover 5,3 miljoen het jaar daarvoor. Dat toont aan dat de druk toeneemt en dat steeds meer automobilisten geflitst worden, vaak door trajectcontroles, want die waren goed voor 30% van de vastgestelde inbreuken, of bijna een derde van het totaal van 6 miljoen. De vaste flitsers vertegenwoordigden 2 miljoen boetes, terwijl de overige 2 miljoen afkomstig waren van mobiele toestellen. De lidars, die vooral in Wallonië aanwezig zijn, flitsen minder: 200.000 gevallen in 2024.

15951502

Constante toename

De gedachte dat trajectcontroles niet rendabel zouden zijn, is uiteraard fout. Hun aantal blijft toenemen. In januari 2025 waren er 584 toestellen (waarvan ongeveer 90 op autosnelwegen), tegenover 432 een jaar eerder. Vlaanderen telt er 437 en Wallonië slechts 133, al heeft het zuiden van het land 52 toestellen toegevoegd op een jaar tijd.

En dat zal uiteraard blijven doorgaan, want het systeem is duidelijk erg rendabel, ook al worden snelheidsovertredingen steeds minder zwaar. Een grote meerderheid van de inbreuken (ongeveer 80%) betreft kleine snelheidsovertredingen, van minder dan 10 km/u. Blijkbaar zit 16% van de beboete bestuurders in de zone van 10-20 km/u te snel, terwijl 5% meer dan 20 km/u te snel rijdt.

De autoriteiten zijn dus helemaal niet van plan om het gebruik van trajectcontroles terug te schroeven. Integendeel. Zoals bekend zijn ook de gemeentes dat niet van plan, ook al krijgen zij maar een klein deel van het boetebedrag. Naast de inkomsten (die aanzienlijk zijn) zorgen trajectcontroles er ook voor dat het aantal zware ongevallen daalt. Ze hebben dus een positief effect. Het klopt wel dat er op federaal niveau (dus op de autosnelwegen) geen plannen zijn om extra controles toe te voegen in 2025. Maar dat geldt niet voor de regio’s, waar dit jaar heel wat investeringsprojecten op tafel liggen. Het systeem is dus wel degelijk rendabel.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Gocar marketplace
50.430 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Gocar marketplace
50.430 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.