België heeft gekozen voor strengere maatregelen op de weg, onder andere door meer vaste radars en trajectcontroles te plaatsen. En daar stopt het niet. Er worden de komende weken en maanden nog nieuwe technologieën verwacht, zoals lidar-trajectcontroles voor werven of de kalibratie van ANPR-camera’s om gsm-gebruik achter het stuur en het niet dragen van de veiligheidsgordel op te sporen. Onder andere.
Over de trajectcontroles stelt zich een belangrijke vraag. Door de toename van het aantal wegenwerken, kun je je afvragen of deze systemen zich aanpassen aan de tussenliggende snelheidsbeperkingen, die in werfzones vaak op 50 of 70 km/u liggen.
Uitgeschakeld?
Aan onze collega’s van L’Avenir gaf de federale politie een zeer duidelijke uitleg: de snelheidsinstelling van deze radars gebeurt altijd manueel. Dus als het volledige traject binnen een werfzone valt, dan wordt de maximumsnelheid van dat gedeelte aangepast aan de toegelaten snelheid binnen de werf.

Advertentie – lees hieronder verder
Anders is het wanneer de werf slechts voor een deel binnen het gecontroleerde traject ligt. Een trajectcontrole werkt immers alleen bij een constante en meetbare snelheid. Maar bij een vertraging is dit gemiddelde niet meer meetbaar en wordt de installatie vaak uitgeschakeld door de ordediensten, tot de normale verkeersomstandigheden terugkeren. In zulke gevallen blijft de politie waakzaam en controleert ze vaker in die zones met vaste (mobiele) radars.
En de vaste radars?
Wat met de vaste flitspalen die zich in een werfzone bevinden? Worden die opnieuw gekalibreerd? Eigenlijk niet, want vaste radars functioneren op basis van een metrologisch certificaat dat bevestigt dat ze correct gekalibreerd zijn voor de gecontroleerde snelheidszone. Om een nieuwe snelheidslimiet te bepalen, zou de politie een aparte aanvraag voor herijking van de snelheid moeten indienen, wat te veel tijd en geld zou kosten.
Toch worden die vaste flitspalen in dergelijke zones niet per se uitgeschakeld. Ze zouden minder vaak moeten flitsen, maar als een hardrijder het echt te bont maakt, is de kans groot dat hij toch wordt geflitst. In dit soort zones worden trouwens vaak lidars geplaatst die specifiek gekalibreerd zijn voor de toegelaten snelheid binnen de werf.
Bestuurders zijn dus gewaarschuwd, zeker omdat ze binnenkort ook met andere technologieën rekening moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan ANPR-camera’s, die aangestuurd worden door artificiële intelligentie en wellicht ook op werven ingezet zullen worden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be