Een elektrische auto opladen tijdens lange ritten was tot nu toe best ingewikkeld. Er bestaan wel laadpassen, maar het is toch raadzaam om meerdere laadkaarten van verschillende operatoren op zak te hebben om zeker toegang te krijgen tot de snelladers. In dat opzicht had Tesla altijd een streepje voor dankzij zijn uitgebreide en toegankelijke netwerk van Superchargers, (in het begin) specifiek voor eigenaars van het Amerikaanse merk.
Maar dat staat nu op het punt te veranderen. Vanaf deze zomer wordt het namelijk allemaal een stuk eenvoudiger voor wie elektrisch reist. Na de samensmelting van 13 publieke spelers vorige maand, hebben nu ook vier grote spelers in ultrasnelladen zich verenigd. Zo ontstaat de Spark Alliance, en daarmee het grootste laadnetwerk van Europa.

Gebruiksvriendelijker
Dit consortium bestaat uit vier grote Europese laadoperatoren: Atlante, Electra, Fastned en Ionity. Hun doel: de gebruikerservaring vereenvoudigen door het gemakkelijker te maken om snelladers te vinden, zonder dat je in apps op zoek moet naar je favoriete operatoren. Concreet maakt deze samenwerking het mogelijk voor eigenaars van elektrische auto’s om op elk laadstation van deze vier merken te laden en te betalen met hun gebruikelijke laadapp. Geen gedoe meer met een hele verzameling laadpassen dus.
Advertentie – lees hieronder verder
Dankzij deze samenwerking zijn er nu 1.700 laadstations en meer dan 11.000 ultrasnelladers toegankelijk in 25 Europese landen, wat ongeveer evenveel – of zelfs net iets meer – is dan Tesla’s Supercharger-netwerk (900 stations en 11.000 laadpalen). “Elektrisch rijden en laden moet voor enthousiasme zorgen, niet voor stress”, zegt Jeroen van Tilburg, CEO van Ionity (dat netwerk is een samenwerking tussen BMW, Mercedes-Benz, Hyundai, Kia, Ford en Volkswagen).

Duur?
Voor de baas van Electra past deze samenwerking ook in het kader van het Draghi-rapport, dat vorig jaar verscheen over het concurrentievermogen van de Europese Unie en dat vroeg om meer samenwerking tussen bedrijven in Europa. Je kunt je ook moeilijk van de indruk ontdoen dat deze vier spelers een opportuniteit zagen in de huidige politieke context – zeker nu Tesla steeds minder in de smaak valt bij Europese consumenten (de verkoop van Tesla zakte in maart 2025 met 70% in België alleen). Tesla maakt trouwens geen deel uit van de alliantie.
Automobilisten kunnen vanaf deze zomer gebruikmaken van de alliantie, net op tijd voor de vakantie-uittocht. Over de tarieven is er nog geen duidelijkheid. Tot nu toe zijn ze allemaal duurder dan de Superchargers, die tussen 38 en 53 eurocent per kWh kosten afhankelijk van het tijdstip van de dag. Bij Fastned betaal je 73 eurocent per kWh, bij Electra 29 eurocent (maar met een maandabonnement), bij Ionity 59 eurocent (zonder abonnement) en bij Atlante 43 eurocent (met maandabonnement). Het valt nog te bezien of er een gezamenlijk tarief komt of niet.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be