Sommige auto’s zijn onlosmakelijk verbonden met herinneringen. Voor mij was de eerste ontmoeting met een Lancia Thema 8.32 eind jaren tachtig, in de showroom van een lokale garage tijdens opendeurdagen. Als kind werd ik aangetrokken door die elegante vierdeurs waarvan de zetels bekleed waren met Alcantara, een zacht materiaal dat je toen zelden zag in auto’s. Omdat ik dol was op Ferrari’s, opende de verkoper de motorkap om me te tonen dat daar een motor van het merk met het steigerende paard onder zat. Daardoor werd die grote Lancia voor mij nóg interessanter. Jammer genoeg kreeg ik niet eens de kans om erin te zitten, laat staan om een ritje te maken in dit luxueuze salon op wielen – ook al had ik daar enorm veel zin in.

Eerste eigenaar
Ruim 35 jaar later sta ik opnieuw oog in oog met een Thema 8.32. Deze keer heb ik het voorrecht om hem te besturen, dankzij Stellantis en de Lancia Club Belgio, waar ook Kenneth lid van is, de trotse eigenaar van dit exemplaar uit 1989. Wat het helemaal bijzonder maakt: hij kocht de auto nieuw en deed hem nooit weg, ook al stond hij jarenlang stil voordat hij weer tot leven werd gewekt. Toen gebruikte hij hem als bedrijfswagen en legde er meer dan 200.000 km mee af zonder grote mechanische problemen. Tot op vandaag werd de motor nooit gereviseerd – het bewijs dat een Ferrari-blok niet zo fragiel is als sommigen beweren.
.jpg?width=840)
Advertentie – lees hieronder verder
Getemperd motorblok
De Lancia Thema werd begin jaren tachtig ontwikkeld op een platform dat hij deelt met de Alfa Romeo 164, Fiat Tipo en Saab 9000. Omdat Lancia zich als premiummerk profileerde, wilde het een topversie maken van zijn sedan. Alleen had de onderdelenbank geen motor in huis die kon concurreren met de krachtigste Duitse modellen. Daarom klopte Lancia aan bij Ferrari – ook eigendom van de Fiat-groep – dat de V8 Quattrovalvole met 32 kleppen (vandaar de naam 8.32) uit de Ferrari 308 en Mondial aanleverde. Deze 3.0 werd teruggeschroefd naar 215 pk en 285 Nm (met onder meer een gewijzigd krukasontwerp en een aangepaste ontsteking) om zich voorbeeldig te gedragen in een luxesedan.

Topklasse
De stijl van de Lancia Thema 8.32 belichaamt de jaren tachtig. De hoekige carrosserie, de vijfspaaks aluminium velgen en de kofferspoiler zijn typische kenmerken uit die tijd. Om het luxekarakter van de 8.32 te benadrukken, deed Lancia een beroep op meubelmerk Poltrona Frau voor de afwerking van het interieur. In Kenneths exemplaar is het dashboard bekleed met volnerf havannaleder met sierstiksels, terwijl de zetels in hoogwaardig Alcantara zijn uitgevoerd. De Thema is royaal uitgerust, met tal van elektrische bedieningen, een airco (die nog altijd perfect werkt) en een schuifdak.

Gedempt karakter
Bij het starten is de V8 erg stil, maar bij het accelereren laat hij zich horen – al blijft zijn gebrom altijd gedempt. De motor is zacht en bijzonder soepel, een beetje zoals een Amerikaanse V8. Het maximumkoppel ligt bij 4.500 tr/min, waardoor het niet nodig is om hoog in toeren te klimmen, tenzij je graag de zangstem van dit beestje hoort. De Ferrari-motor katapulteert de Thema 8.32 niet, maar bezorgt hem wel krachtige prestaties (0 tot 100 km/u in 6,8 seconden) en maakt er een volwaardige kilometervreter van. Soms moeten de voorwielen even zoeken naar grip bij stevig optrekken, maar de auto is allesbehalve verraderlijk. De bediening is boterzacht, de ZF-stuurbekrachtiging tamelijk precies en het ABS-remsysteem houdt alles in het gareel.

Zeldzaam maar nog betaalbaar
De Thema 8.32 is gemaakt om zonder vermoeidheid lange afstanden af te leggen, niet om sportief te rijden. Zijn ophanging is duidelijk op comfort afgestemd, waardoor hij niet echt wendbaar is. Het is een typische snelwegcruiser, het liefst links op de Autobahn. Volgens zijn eigenaar verbruikt deze Thema 8.32 gemiddeld zo’n 13 l/100 km bij normaal gebruik. Uiteraard loopt dat snel op als je het gaspedaal vloert. Hij is betrouwbaar op voorwaarde dat hij nauwgezet wordt onderhouden – denk aan een distributieriem om de 40.000 km en erg regelmatige, dure onderhoudsbeurten. In totaal zijn er slechts 3.520 exemplaren gebouwd, wat hem zeldzaam maakt. Ben je gecharmeerd door de Thema, wacht dan niet te lang: de prijzen blijven stijgen en het is geen uitzondering dat je er meer dan 25.000 euro voor betaalt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be