Voor carrosseriebouwer Ghia tekent ontwerper Luigi Segre een elegante coupé op basis van de Volkswagen Kever. Het prototype wordt in oktober 1953 voorgesteld op het Autosalon van Parijs en maakt indruk, ondanks zijn eenvoudige mechaniek die hij goed weet te verbergen. De top van Volkswagen is meteen overtuigd en geeft groen licht voor serieproductie. Om de productie vlot te laten verlopen, besteedt het merk het werk uit aan carrosseriebouwer Karmann, die al instaat voor de productie van de Kever Cabriolet. De naam van deze auto zoekt Volkswagen niet te ver: Karmann-Ghia. Eerst wordt alleen een coupé gebouwd, die in 1955 in de Volkswagen-showrooms verschijnt. Vanaf het begin slaat het model aan bij de Volkswagen-klanten, die de interessante verhouding tussen prijs en prestaties waarderen. In de Verenigde Staten wordt het een regelrecht succes.

Alles voor het uiterlijk
Volkswagen promoot de Karmann-Ghia in die tijd graag als een sportwagen, maar dat is hij allerminst met zijn luchtgekoelde 1.2-boxermotor met vier cilinders die amper 30 pk levert. Toch vraagt het publiek naar een cabrioversie, die in 1957 op de markt komt. In 1961 krijgt de Italiaanse designer Sergio Sartorelli de opdracht om het model te moderniseren. Hij hertekent onder meer de grille en vergroot de achterlichten voor een betere zichtbaarheid. Vijf jaar later volgt een nieuwe motor: een luchtgekoelde 1.500 cc die de Karmann-Ghia 14 pk extra geeft. In 1970 volgen vierkante bumpers en nog grotere achterlichten. Voor de Amerikaanse markt krijgt het model zelfs verstevigingen die energie absorberen. Uiteindelijk verdwijnt hij in 1974 uit het gamma en maakt plaats voor de Volkswagen-Porsche 914.

Advertentie – lees hieronder verder
Meer luxe
In de jaren zestig droomt Volkswagen van een luxemodel dat de strijd kan aangaan met Porsche. Opnieuw wordt Sartorelli aangesproken om een model te ontwerpen op basis van de Type 3, een verfijndere versie van de Kever. Zo ontstaat de Karmann-Ghia Type 34, met een uitgesproken hoekig Razor-Edge-design. Onder de motorkap ligt de 1.500 cc-motor en het prijskaartje ligt dubbel zo hoog als dat van de Kever. Ondanks zijn originele lijnenspel en nette afwerking, wordt de Type 34 maar 42.505 keer gebouwd tot 1969. Een laag aantal in vergelijking met de 445.000 exemplaren van de andere Karmann-Ghia, de Type 14.

Gegeerde klassieker
Ondanks de bescheiden prestaties is de Volkswagen Karmann-Ghia vandaag een geliefd verzamelobject voor liefhebbers wereldwijd. De eenvoudige techniek zorgt ervoor dat onderdelen gemakkelijk verkrijgbaar zijn, wat de restauratie en het onderhoud sterk vereenvoudigt. Ze zijn niet alleen betrouwbaar en robuust, maar ook charmant om te zien én leuk om mee te rijden. Een Karmann-Ghia Type 14 in goede staat kost vandaag zo’n 15.000 tot 20.000 euro. Voor een zeldzamere Type 34 mag je rekenen op 10.000 euro meer.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be