Onderzoek: bewakingscamera’s veranderen het gedrag van automobilisten

Niet alleen flitspalen en trajectcontroles baren automobilisten zorgen. Volgens een onderzoek verandert ook de aanwezigheid van ANPR-verkeerscamera’s het gedrag van automobilisten.

Gepubliceerd op 12 april 2024
Leestijd : 2 min

Deel

Onderzoek: bewakingscamera’s veranderen het gedrag van automobilisten

De toename van alle soorten flitspalen op onze wegen helpt niet om het aantal ongevallen op de Belgische wegen drastisch te verminderen. Hoewel de cijfers voor 2023 minder rampzalig waren, vielen er volgens de laatste barometer van het Verkeersinstituut VIAS nog steeds 483 doden en 36.557 gewonden bij verkeersongevallen. Het instituut benadrukt dat snelheid helaas vaak de oorzaak is. Dit zou zelfs de oorzaak zijn van 10 tot 15% van de ongevallen, een cijfer dat stijgt tot 30% bij dodelijke ongevallen.

Letten automobilisten dan niet op hun snelheid? Eigenlijk wel, maar sporadisch en gericht, zoals blijkt uit de Safety&Livability studie van Axis Communications, marktleider in netwerkvideo. Daaruit blijkt dat 64% van de Belgen hun rijgedrag verandert wanneer ze een snelheidscamera naderen. Ze remmen bijvoorbeeld af om hun snelheid te verminderen, en stoppen met telefoneren wanneer ze een ANPR-camera passeren die nummerplaten scant.

241114

Windvaantjes?

De studie geeft aan dat dit aangepast gedrag vaker voorkomt bij mannen. “Mannen (69%) passen hun gedrag achter het stuur veel sneller aan dan vrouwen (58%). Hetzelfde geldt voor jongeren tussen 18 en 34 jaar (71%).” Analisten schatten dat dit komt omdat deze twee categorieën het meest “agressief” achter het stuur zijn.

Advertentie – lees hieronder verder

Safety&Livability onthult ook dat bestuurders zich niet op dezelfde manier gedragen wanneer ze passagiers oppikken. In feite zegt 34% van de ondervraagden dat ze de verkeersregels beter respecteren als ze niet alleen zijn. En ook hier zijn het mannen (39%) en jongeren (55%) die hun gedrag het meest aanpassen.

13701

Meer camera’s?

De vraag is of deze studie de overheid of VIAS zal overtuigen om meer camera’s op de Belgische wegen te installeren, aangezien ze blijkbaar ontmoedigend zijn voor sommige automobilisten. Kennelijk is 75% van de ondervraagden op de hoogte van het fenomeen en gelooft dat meer camera’s een positieve invloed kunnen hebben op het aantal doden en gewonden op de weg.

Als we deze redenering doortrekken, zouden de camera’s die worden geïnstalleerd beter zichtbaar moeten zijn voor automobilisten, zodat ze hun rol van gedragsbeïnvloeder kunnen vervullen. Dat is een beetje jammer, want het zou ook betekenen dat automobilisten – zonder iedereen over één kam te scheren – zich alleen goed gedragen als ze worden gecontroleerd of als ze iets te verliezen hebben. Is het tijdperk van “big brother is watching you” aanvaardbaar geworden? Want de gevolgen kunnen zeer negatief zijn, zoals de briljante George Orwell schreef in zijn roman “1984”…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.