De elektrische auto wordt steeds meer geaccepteerd, ook al lijken de recente verkoopcijfers het tegendeel te suggereren. In werkelijkheid blijft de batterij-elektrische wagen vooruitgang boeken, alleen gaat dat trager dan voorzien. Deze moeilijkheden mogen automerken echter niet tegenhouden om te blijven investeren in elektrificatie. Dat is hun enige uitweg: afgewerkte en aantrekkelijke producten aanbieden, zeker in een context van invoerheffingen van de Verenigde Staten die de vaart uit de markt kunnen halen. Vertragen zou neerkomen op jezelf in de voet schieten, want de Chinese merken wachten niet.
Er zijn trouwens nu al grote verschillen in de elektrische ‘maturiteit’ van de constructeurs. BYD is daar het beste bewijs van: de Chinese constructeur laat intussen iedereen achter zich, zelfs Tesla. Andere merken hebben het dan weer moeilijker in deze race naar elektrificatie. Kijk maar naar Toyota, dat zijn elektrische ontwikkeling lang uitstelde, overtuigd dat hybrides een beter compromis bieden.

Maar de zaken én de wereld zijn veranderd. Toyota heeft zich daar noodgedwongen bij moeten neerleggen. Daarom heeft het merk een nieuwe strategie gelanceerd, die deze keer resoluut op elektrisch inzet, onder impuls van de nieuwe topman Koji Sato.
Advertentie – lees hieronder verder
1.200 km?
Met zijn nieuwe ambities kondigde Toyota aan dat het zijn eigen vastestofbatterij zou ontwikkelen. Een revolutionaire technologie die een dubbele energiedichtheid belooft en dus – bij een gelijk rijbereik – de helft minder gewicht en volume nodig heeft, bovenop een duidelijk verhoogde veiligheid, want vaste elektrolyten zijn veel stabieler. En die innovatie kwam er snel aan, want Toyota had gepland om deze batterij al in 2028 te lanceren in zijn fabriek in Fukuoka.
Helaas zal dit mooie vooruitzicht voor de elektrische auto uiteindelijk niet gerealiseerd worden. Volgens de Japanse krant The Asahi Shimbun heeft Toyota namelijk beslist om het project uit te stellen. En dat zou niet zijn omdat Toyota de technologie niet beheerst. De reden ligt in de te lage vraag op de markt, die de investeringen momenteel niet rechtvaardigt.

Andere redenen
De slechte verkoopcijfers van elektrische auto’s zouden niet de enige reden zijn voor dit uitstel. Volgens meerdere interne bronnen komt ook de rendabiliteit van het project in het gedrang door de stijgende kosten van arbeid én van materialen. De operatie zou dus financieel nadelig zijn voor Toyota, dat geen bedrag heeft vrijgegeven voor de investering – maar dat moet gigantisch zijn.
Voor de elektrische auto is dit dus opnieuw een zware klap, want deze batterij beloofde een rijbereik van meer dan 1.000 km en 20% lagere productiekosten dan een klassieke vloeibare elektrolyt. Toyota wilde de productie in het begin beperken (deze vastestofbatterijen zouden eerst voorbehouden blijven aan topmodellen) en dan geleidelijk opvoeren (wat de kosten zou verminderen en ze toegankelijker zou maken voor een groter publiek).
Een teleurstelling dus. De voorzichtigheid van de Japanse nummer één roept de vraag op of dit de weg vrijmaakt voor de Chinezen, die al een auto met vastestofbatterij klaar hebben (IM L6). Sommige analisten voorspelden enkele maanden geleden dat vastestofbatterijen waarschijnlijk niet voor 2030 op de markt komen. Want naast de kosten zijn er ook nog betrouwbaarheids- en kwaliteitsproblemen op te lossen. Maar daar rept The Asahi Shimbun met geen woord over…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be