WiLL werd in 1999 opgericht door enkele Japanse bedrijven en was een marketingbeweging die tot doel had originele producten te creëren voor een jong publiek. De hoofdrolspelers van deze beweging waren actief in totaal verschillende sectoren: brouwerij Asahi, Panasonic, snoepgigant Glico en Toyota. In die tijd werd een website gecreëerd (www.willshop.com) waarop je alle producten met het WiLL-label kon bekijken en online kopen, wat in die tijd zeer vooruitstrevend was.
Toyota bracht een eerste model op de markt vanaf 2000: de WiLL Vi. De auto was gebaseerd op het platform van de Yaris en werd alleen verkocht bij Toyota Vista-dealers, en dan nog alleen op de Japanse markt. Het meest opvallende stijlelement van deze wagen was de omgekeerde achterruit, net zoals bij de Ford Anglia of de Citroën Ami 6. Met zijn design van de Virtual Venture Company, een afdeling van Toyota die instond voor alternatieve projecten, verraste de WiLL Vi door zijn retrorondingen, verbrede wielkasten, gebeeldhouwde flanken en aflopende voor- en achterkant.

Uniek
Of het resultaat geslaagd was, daarover valt te discussiëren. Maar de auto had zeker de verdienste uniek te zijn in zijn soort, net als andere Japanse auto's van vroeger, zoals de Nissan Figaro of de Nissan Pao. Voeg daar pastelkleuren aan toe, doorlopende banken in plaats van klassieke zetels binnenin, een optioneel schuifdak en een versnellingspook op het dashboard, en zo werd de WiLL Vi echt een buitenbeentje op de markt.
Advertentie – lees hieronder verder
De WiLL Vi had een 1.3-benzinemotor en een automatische vierversnellingsbak. Hij was vooral bedoeld voor stedelijk gebruik. Van bij de lancering viel de verkoop tegen en na slechts 23 maanden stopte de productie. Naar schatting rolden er slechts 16.000 exemplaren van de band.

Tweede poging
Blijkbaar had Toyota zijn lesje nog niet geleerd met de WiLL Vi, want die werd in 2002 vervangen door de WiLL Cypha (een acroniem van Cyber en Phaeton). Hij werd aangedreven door 1.3- of 1.5-motoren. De auto kreeg opnieuw een heel origineel design, ergens tussen de WiLL Vi en de Yaris in. Hij was hoekiger dan zijn voorganger en had verticale, rechthoekige koplampen die voor een streng uiterlijk zorgden. Achteraan waren de lichten geplaatst ter hoogte van de achterruit, zoals bij de Renault Mégane.
De WiLL Cypha oogde minder speels dan de WiLL Vi en was de eerste Toyota met het G-Book, een soort voorloper van de huidige multimediasystemen. Bovendien konden Japanse klanten hun wagen betalen in functie van het gebruik: een soort leasingformule die stopte zodra ze de auto weer bij hun dealer binnenbrachten. Opnieuw bleef het succes uit, en de productie werd in 2005 stopgezet.

Hoger segment
Naast de twee stadswagens waarover we het net hadden, bracht Toyota ook de WiLL VS op de markt, tussen 2001 en 2004. Die werd gebaseerd op de Corolla en had een 1.8-benzinemotor met 140 of 180 pk. De bijzonder futuristische look zou geïnspireerd zijn op het stealthvliegtuig Lockheed F-117 Nighthawk. In Japan kende deze wagen wel wat bijval dankzij zijn uiterlijk, maar de verkoop bleef toch onder de verwachtingen van Toyota met 15.000 verkochte exemplaren in drie jaar tijd op de Japanse markt. Het WiLL-label doofde uiteindelijk uit in relatieve anonimiteit.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be