Economie

Toyota blijft grootste constructeur ter wereld

Toyota was ook in 2022 het bestverkochte automerk ter wereld. Ondanks de crisis en de bevoorradingsproblemen rolden vorig jaar bijna 10,5 miljoen wagens van de band in de fabrieken van de Japanse constructeur.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 5 feb. 2023 | Leestijd: 2 min

Hoewel er tegenwoordig veel gesproken wordt over de opkomende Chinese auto-industrie, doen de buren in Japan het op hun beurt nog steeds voortreffelijk. Zo sloot Toyota het jaar 2022 af met een productie van 10.483.024 voertuigen. Dat is een lichte terugval (-0,1%) tegenover 2021, maar nog steeds een voortreffelijk resultaat gezien de context (economische crisis, nasleep corona en bevoorradingsproblemen).

De voorsprong op het tweede merk bedraagt ruim 2 miljoen wagens. Dat was nogmaals Volkswagen, waar 8.262.800 voertuigen van de band liepen in 2022. Het Duitse merk was jarenlang de nummer 1, maar moest de voorbije jaren telkens de eer laten aan Toyota.

Advertentie – lees hieronder verder

Corolla NZ

Corolla populairste auto ter wereld

Noteer hierbij dat die bijna 10,5 miljoen voertuigen van Toyota nog niet eens de productie van de andere merken uit het concern omvatten, zoals Lexus (625.365 stuks), Daihatsu (met 766.091 stuks) en Hino (149.972 stuks). Als kers op de taart was ook nog eens de Corolla de populairste auto ter wereld in 2022.

Soms zijn er twijfels over de schijnbaar slome elektrificatie van Toyota, dat lange tijd weigerde volop in te zetten op de 100% elektrische auto op batterijen en eerder heil ziet in waterstofauto’s en hybride aandrijvingen. Maar aan de verkoopcijfers van Toyota te zien, lijkt die wereldwijde strategie nog niet zo fout.

Toyota-Mirai

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie