Henri Peignaux, Jaguar-verdeler in de regio Lyon, was wat men noemt een getalenteerde gentleman driver. In 1951 schreef hij zich samen met zijn copiloot Roger Montabert in voor de Tour de France Automobile. In die tijd stond deze 5.239 km lange wedstrijd door Frankrijk open voor vrijwel alle wagens, ongeacht of ze standaard of aangepast waren. Om aan de rally deel te nemen, kocht hij een XK 120 met een aluminium carrosserie, een van de 242 geproduceerde exemplaren.

Bewogen eerste leven
Aan het begin van de wedstrijd liep alles goed voor Peignaux en Montabert. Helaas raakten ze betrokken bij een ernstig ongeval en werd de auto beschadigd. De piloot belandde zwaargewond in het ziekenhuis — actieve en passieve veiligheidssystemen waren toen nog geen prioriteit. Tijdens zijn revalidatie besloot Peignaux de wagen te laten herstellen door Jean Barou, een koetswerkbouwer uit de Ardèche gespecialiseerd in de bouw van reclamevoertuigen en lichte racewagens met open koetswerk.

Advertentie – lees hieronder verder
‘Marathon van de weg’
Een coupékoetswerk werd gemonteerd op het nieuwe chassis van Peignaux. Die verkocht de auto vervolgens aan Jean Laroche, die wilde deelnemen aan de editie 1952 van Luik-Rome-Luik. Deze wedstrijd, die startte aan het Paleis van de Prins-bisschoppen in Luik, kreeg de bijnaam ‘de marathon van de weg’: de deelnemers legden immers in één ruk 3.500 km af — op secundaire wegen.

Meer succes
Het team Laroche-Radix eindigde als tweede in Luik-Rome-Luik na een bijzonder zware editie waarbij slechts 24 op 125 teams de eindmeet haalden. Barou bouwde intussen nog een andere, licht afwijkende coupé (die vermoedelijk vernietigd werd) en een barquette op basis van dezelfde Jaguar XK 120. Wat ‘onze’ coupé betreft: die wisselde van eigenaar in 1952 en verdween in 1954 van de radar. Vele jaren later reageerde een verzamelaar op een zoekertje en ontdekte hij de Jaguar Barou in goede staat, wit geverfd. Hij liet de wagen herspuiten in het rood en de auto werd geauthentificeerd door specialisten in bijzondere Jaguars.

Goed bewaard
Het is zeldzaam dat de Jaguar nog over zijn originele motor beschikt, die ondanks zijn leeftijd nog perfect werkt. Er is weinig mee gereden. Dit exemplaar heeft Borrani-spaakwielen die erg gegeerd zijn, en diverse accessoires uit die tijd die hem erg aantrekkelijk maken. De Barou-coupé werd doelbewust sober gehouden en behoort tot de racewagens die in de eerste plaats ontworpen werden om efficiënt en functioneel te zijn. Op 7 april wordt hij geveild door het veilinghuis Aguttes. De geschatte waarde ligt tussen de 350.000 en 450.000 euro.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be