In 1975 had de Franse veilingmeester Hervé Poulain een geniale ingeving om zijn deelname aan de 24 Uren van Le Mans op originele wijze in de kijker te zetten. Hij besloot de wereldberoemde beeldhouwer Alexander Calder, onder meer bekend van zijn ‘mobilen’, te vragen om zijn BMW 3.0 CSL te beschilderen. Calder ging op het voorstel in, en zo ontstond het concept van de art car, dat later verder werd ontwikkeld dankzij BMW.
Hoewel Hervé Poulain na slechts enkele ronden moest opgeven, bleef zijn auto hangen in het collectieve geheugen van liefhebbers van kunst en uitzonderlijke wagens. Het is naar dat moment aan de start van de 24 Uren van Le Mans dat Peter Klasen verwijst met de beschildering van het koetswerk van een Ferrari 328 GTS uit 1987.

Industriële samenleving
Peter Klasen is verbonden aan de stroming van de Nieuwe Figuratie en de Narratieve Figuratie. Hij is geen onbekende in de wereld van art cars. Zijn werk valt op door een visuele kritiek op de industriële samenleving, waarbij hij elementen gebruikt uit de reclamewereld, industriële pictogrammen en medische beelden om thema’s zoals vervreemding en menselijke isolatie te verkennen.
Advertentie – lees hieronder verder
Peter Klasen, die afstudeerde aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn, combineert vaak fotografie, schilderkunst en gevonden voorwerpen in complexe composities die de relatie tussen technologie en menselijkheid in vraag stellen. Zijn werk nodigt uit tot reflectie over de impact van de moderniteit op het individu, en maakt van hem een invloedrijke stem binnen de Europese hedendaagse kunst. Hij maakt voornamelijk schilderijen waarin industriële objecten gecombineerd worden met details van vrouwenlichamen.

“Mobiele sculptuur”
Sinds eind jaren 90 heeft Klasen meerdere Porsche 911’s, twee Ferrari’s en zelfs een Tesla Model S onder handen genomen. Deze Ferrari 328 GTS werd in 2010 besteld door een Parijse galerij. De wereldwijd bekende en erkende Peter Klasen omschrijft de wagen als een “mobiele sculptuur, efficiënt en performant, waarin de mooiste vormen van industriële esthetiek samenkomen met die van de hedendaagse kunst”. De wagen zal geveild worden door Aguttes.
Deze unieke art car, die tentoongesteld werd in musea, galerijen voor hedendaagse kunst, op Le Mans Classic en op Chantilly Art & Elegance, wordt verkocht met een gesigneerde en ingelijste lithografie, een boek over de tentoonstelling Mecanica in Parijs in 2014 – inclusief een making of – en een boek over zijn tentoonstelling in het Posco Museum in Seoel, Zuid-Korea.
Aguttes meldt ook dat de Ferrari, die nieuw verkocht werd in Frankrijk, net geen 120.000 km op de teller heeft. De wagen wordt geleverd met zijn onderhoudsboekje, maar zou sinds 2021 niet meer gereden hebben en vergt dus een opfrisbeurt. Dit kunstwerk op wielen wordt geschat tussen 120.000 en 150.000 euro. Zien we hem ooit nog terug op de weg? Dat valt te betwijfelen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be