Je mag het zeker een verrassende wending noemen. Gisteren heeft Volvo aangekondigd dat CEO Jim Rowan per direct opstapt. Maar nog opmerkelijker: de Zweedse autobouwer, in handen van het Chinese Geely, voegde daar in één adem aan toe dat Håkan Samuelsson het overneemt. Samuelsson is een vertrouwd gezicht op de hoofdzetel: de 74-jarige oud-krijger leidde het bedrijf al eens tussen 2012 en 2022. Is het zo dat Volvo maar beter wordt geleid door een Zweed, of is er iets anders aan de hand?
Geen ervaring in de autosector
Na Carlos Tavares is Rowan de volgende kapitein in de automobielindustrie die overboord gaat op de woelige wateren waarin de sector is beland. De autobranche kampt wereldwijd met een haperende overgang naar elektrisch rijden, de geopolitieke spanningen en de strengere importheffingen. En bij de Chinese autogroep Geely zitten ook niet de meest geduldige aandeelhouders. Nadat de toplui vorig jaar al de Polestar-baas Thomas Ingenlath aan de kant schoven (welke werd vervangen door ex-Opel CEO Michael Lohscheller), doen ze nu hetzelfde met Jim Rowan.

Rowan is een Schot die in 2022 zonder voorafgaande ervaring in de autosector, aan het roer kwam bij Volvo, na carrières bij onder meer BlackBerry en Dyson. Onder zijn leiding boekte de Zweedse autobouwer nochtans geen slechte resultaten: in 2024 steeg de nettowinst met 13 procent tot 1,4 miljard euro, mede door een verkoopstijging van 8 procent. En met de EX30 bracht hij ook een succesnummer op de markt, want de cross-over is de op één na bestverkochte elektrische auto in Europa.
Advertentie – lees hieronder verder
Koersval
Maar het is niet genoeg. De Chinese bazen zijn vooral misnoegd over de waarde van het bedrijf. Op de beurs van Stockholm zit het aandeel in vrije val: sinds januari 2022 is de koers met 75 procent gekelderd. Vorige week klapte deze nog eens hard terug, na de aankondiging van Donald Trump om vanaf april 25 procent importheffing te heffen op buitenlandse auto’s.
De Europese Commissie legde eerder ook al invoerrechten op voor Chinese wagens - nog een dreun voor Volvo’s winstgevendheid, gezien een deel van de productie in China plaatsvindt. Het zijn politieke beslissingen, die buiten de macht van Rowan om liggen, maar blijkbaar had hij niet het juiste antwoord, of de beste strategie klaarliggen - een gebrek aan ervaring? -om de entourage rond Li Shufu, de grote man achter Geely, te overtuigen. Volgens Zweedse media wogen ook de technologische problemen bij het vlaggenschipmodel EX90 op het vertrouwen in het management. Softwareproblemen vertraagden de lancering aanzienlijk en deukten het imago in.

Op handen gedragen
Volvo noemt de aanstelling van Samuelsson noodzakelijk op een “kantelmoment voor zowel het bedrijf als de sector”. Volgens het bestuur vereist de huidige situatie een leider met “diepe industriekennis” en “het vermogen om koers te houden in turbulente tijden”. Wellicht schuilt in die woorden ook een kritiek op Rowan. Daarnaast is Samuelsson een vertrouweling van het Chinese bewind; hij was immers de man die indertijd de verkoop aan Geely tot een goed einde bracht.
Het nieuwe mandaat van Samuelsson loopt twee jaar. Zo koopt Volvo zich tijd, kan het de ontwikkelingen op het wereldtoneel beter inschatten en zonder grote haast een geknipte opvolger voor de langere termijn uitkiezen. Samuelsson wordt nog altijd op handen gedragen binnen Volvo en beschouwd als een veilige keuze.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be