De wereld is veranderd op 2 april. Donald Trump voerde zijn dreigementen uit en kondigde gigantische invoerheffingen aan tegen meer dan zestig landen, nog erger dan waarnemers verwacht hadden. Bijna iedereen wordt getroffen, met een minimumtarief van 10% dat in sommige gevallen kan oplopen tot meer dan 50%.
Trump beweert dat het gaat om tegenmaatregelen tegen landen die al belastingen heffen op Amerikaanse producten. Maar dat klopt niet. In werkelijkheid gebruikte zijn administratie een hoogst fantasierijke berekeningswijze om de invoerheffingen vast te leggen: het handelsoverschot van een land met de VS wordt gedeeld door de totale export van dat land. Het resultaat wordt vervolgens gehalveerd om te doen alsof de president van ‘goede wil’ is. De volledig incoherente en willekeurige methode deed economen wereldwijd van hun stoel vallen.
In de auto-industrie geldt voor iedereen hetzelfde: 25% invoerheffing op auto’s. Vanaf 3 mei volgt ook een invoertaks op onderdelen zoals motoren en versnellingsbakken. Trumps doel is om fabrieken terug te brengen naar de VS, een harde onderhandelingstechniek die de Amerikanen wel eens duur te staan kan komen.

Advertentie – lees hieronder verder
Duurder
Analisten voorspellen dat deze invoerheffingen de prijs van nieuwe auto’s met duizenden dollars zullen verhogen, ongeacht of ze geïmporteerd worden of in de VS zelf gebouwd zijn. Ook de kosten voor herstellingen zullen toenemen, aangezien ook onderdelen extra belast worden.
Maar wat gaan de Europese constructeurs doen, die stevig verankerd zijn in de Verenigde Staten? Gaan ze de prijs van hun auto’s verhogen met de invoerheffing of zullen ze zelf een deel van deze meerprijs dragen om concurrentieel te blijven voor Amerikaanse klanten? Of gaan ze overstag en investeren ze miljarden dollars in nieuwe fabrieken op Amerikaanse bodem, zoals Trump hoopt?
In werkelijkheid lijkt vooral die eerste optie aan terrein te winnen. Zo heeft Volkswagen de leveringen vanuit de fabriek in Mexico opgeschort en zijn dealers laten weten dat de prijzen van de wagens zullen stijgen. Hetzelfde geluid horen we bij Ferrari, dat besliste om de prijzen van sommige modellen met 10% te verhogen – iets wat hun vermogende klanten wellicht niet zal afschrikken.
Volvo daarentegen, dat een fabriek in de VS bezit, heeft aangekondigd dat het meer modellen ter plaatse gaat bouwen. De Chinees-Zweedse constructeur kiest dus voor een herstructurering, zo geeft de nieuwe topman Hakan Samuelsson aan: “We zullen het aantal auto’s dat we in de VS bouwen moeten verhogen, en waarschijnlijk ook andere modellen naar die productiesite moeten verplaatsen.” Volvo lijkt goed gepositioneerd om zich snel aan te passen, maar dat zal waarschijnlijk niet leiden tot extra jobs ter plaatse.

Sluitingen en opschortingen
Stellantis kondigde dan weer een pauze van twee weken aan van zijn Canadese fabriek in Ontario en de sluiting van de vestiging in Toluca, Mexico. Intussen evalueert Stellantis de situatie en denkt het na over mogelijke opties. De gevolgen zijn er al: het concern zal 900 Amerikaanse werknemers ontslaan door deze stopzettingen.
Tot nu toe heeft alleen de groep van Hyundai en Kia aangekondigd dat het tot 20 miljard dollar wil investeren in de VS. Maar er is niets dat garandeert dat het concern dat ook echt zal doen. Mogelijk was de verklaring alleen bedoeld om onderhandelingen te starten met het team van Trump.
Volgens analisten zullen de automerken de invoerheffingen niet zelf dragen, waardoor die rechtstreeks ten laste van de Amerikaanse consument vallen. De Europese Unie heeft een eerste pakket tegenmaatregelen aangekondigd, maar het is nog niet duidelijk of die ook de auto-industrie zullen treffen. Economen wereldwijd zijn het eens: de Amerikanen zullen lijden en hun producten veel duurder betalen – althans in eerste instantie. De wereld kijkt eerst hoe de Amerikanen reageren. In de peilingen zou Trump aan populariteit inboeten. En laten we niet vergeten dat alle ogen nu gericht zijn op de midterms (tussentijdse verkiezingen), die het nieuwe Congres zullen aanduiden. Als die een Democratische meerderheid zouden opleveren, dan wordt Trumps speelruimte veel kleiner. Maar intussen moet de auto-industrie leren omgaan met deze nieuwe realiteit.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be