Nieuwe modellen

En de goedkoopste elektrische auto in Europa is…

Geschreven door Joris Bosseloo | 07/02/2021

Wie in België een nieuwe elektrische auto wil, moet op minstens een kleine 20.000 euro rekenen. Voor dat bedrag heb je een Renault Twingo die enkel stroom lust. Dat het nog veel goedkoper kan, voor de helft van die prijs zelfs, bewijst de FreZe Nikrob EV van de Letse autobouwer Dartz.

Volgens Dartz zal dit bakje amper 9.999 euro kosten, wat al bijzonder weinig is voor een nieuwe auto in het algemeen, maar al helemaal als het dan nog eens een EV betreft, die altijd duurder zijn dan vergelijkbare modellen op benzine of diesel.

Hoewel de FreZe Nikrob EV in Letland van de band zal rollen, meer bepaald bij zakenpartner Nikrob (vanwaar de naam), is het model rechtstreeks geïnspireerd op de Hongguang Mini EV van – hoe kan het ook anders – het Chinese bedrijf Wuling. In China startte de verkoop van die Hongguang bijna een jaar geleden en moeten klanten omgerekend zelfs maar 3.700 euro (!) op tafel leggen. Plots lijkt die 9.999 euro toch een heel pak, maar de Europese versie beschikt in tegenstelling tot de Chinese variant over airbags en ESP, wat nu eenmaal verplicht is voor in massa geproduceerde auto’s in de EU.

Vierzitter met 200 km rijbereik

De FreZe Nikrob  biedt plaats aan vier inzittenden en zou met een volle batterij 200 km ver kunnen rijden zonder onderweg bij te laden. De pijlen worden vooral gericht op de Franse, de Noorse en de Duitse markt, waar ook een andere, wordt verkocht. Of deze Dartz ook in België zal zoemen, weten we nog niet.

Lees ook

Trefwoorden

Vind vandaag nog uw auto

Auto's