McLaren gaat fuseren met Forseven, een jonge Britse onderneming die zo’n 700 ervaren automensen aan boord heeft, vooral afkomstig van Jaguar-Land Rover. Beide bedrijven zijn eigendom van CYVN Holdings, een investeringsfonds uit Abu Dhabi dat 20% van de aandelen van de Chinese EV-fabrikant Nio heeft, en de volledige eigenaar is van Gordon Murray Technologies, een andere sportwagenbouwer. CYVN Holding kocht McLaren eind vorig jaar.
Forseven werkt in de luwte al enkele jaren aan de lancering van een nieuw Engels luxemerk, waarvan de naam nog niet bepaald was. McLaren gaat in de fusie zijn merknaam leveren, terwijl de andere partij een uitbreiding van het gamma zal verzorgen. De naam Forseven houdt op te bestaan.
De operatie komt onder leiding van Forseven-ceo Nick Collins. Collins is afkomstig van Jaguar-Land Rover, waar hij werkte aan het toekomstige gamma elektrische Jaguars en voordien projectleider was voor onder andere de Defender en Range Rover. Dat geeft een hint over de toekomstige richting die McLaren uit kan gaan.

Advertentie – lees hieronder verder
Vanzelfsprekend
De sportwagenbouwer uit Woking is de enige in zijn genre die altijd principieel is blijven weigeren om een SUV in het gamma op te nemen. Soortgenoten als Lotus, Aston Martin, Ferrari of Lamborghini hebben de afgelopen jaren allemaal een verhoogde vijfdeurs toegevoegd aan het aanbod, in sommige gevallen uit existentiële noodzaak, omdat de vraag naar coupés en sportwagens te klein is om er een bedrijf op te laten overleven. Porsche had begin deze eeuw al dat voorbeeld gegeven, met de lancering van de Cayenne, een model dat van de Duitse sportwagenbouwer een van de meest rendabele autobouwers ter wereld heeft gemaakt.
Collins bevestigde niet dat McLaren effectief een SUV zal gaan maken, maar het spreekt voor zichzelf. In 2024 bracht de sportwagenbouwer uit Woking wereldwijd amper een dikke 2.000 auto’s aan de man, waar merken als Ferrari of Lamborghini inmiddels comfortabel voorbij de 10.000 stuks zitten.
Formule 1-renommee
Forseven was zich al langer aan het voorbereiden om de markt van luxewagens te betreden onder een nog te bepalen merknaam. Dat laatste was volgens Collins het meest riskante aan de hele operatie, gezien het vestigen van een naam een enorme publicitaire investering vraagt.
Die inspanning kan het zich getroosten, gezien McLaren een merknaam is met wereldwijde renommee. Net als Ferrari en Lotus was McLaren in eerste instantie een raceteam, dat zich pas later ook op straatauto’s ging toeleggen. In de jaren 90 was er zo al de iconische F1, een driezitter met een V12 van BMW. Deze eeuw herstartte McLaren Automotive, met de uitbouw van een heel gamma sportwagens, die allen rond eenzelfde technisch fundament waren opgebouwd. Maar de grootste bekendheid haalt McLaren allicht nog steeds uit de Formule 1, zeker nu het weer mee strijdt in de voorhoede, getuige de vice-wereldtitel van Lando Norris vorig seizoen.

Geldput
Collins spreekt zich nog niet uit over concrete productplannen, maar geeft wel al mee dat het zowel om elektrische aandrijvingen zal gaan als traditionelere modellen met verbrandingsmotor. De ontwerpafdeling, die zo’n 50 man sterk is en geleid wordt door Alister Whelan, eveneens afkomstig van Jaguar-Land Rover, heeft al enkele fysieke prototypes klaar.
Het is niet duidelijk of de fabriek in Woking (foto), nabij Londen, ook in de toekomst McLarens gaat blijven bouwen. Het hoofdkwartier van Forseven zit meer noordwaarts, vlakbij dat van Jaguar-Land Rover, in de buurt van Coventry. Die regio, niet ver van Birmingham, is zowat het epicentrum van de Engelse autosector.
Bij McLaren werken vandaag zo’n 3.500 mensen, de renstal incluis. McLaren en Forseven bereiden achter de schermen al langer de fusie voor, maar die laatste beginnen nu wel meteen met het herstructureren van de bedrijf, dat al jarenlang verlieslatend is. Zakelijk persagentschap Bloomberg noemde het bedrijf eind vorig jaar nog onverbloemd een geldput.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be