Mobiliteit

Gepersonaliseerde nummerplaat: wat mag (niet)?

Gepersonaliseerde nummerplaten blijven populair in België. Iedereen die bereid is om daar 1.000 euro voor op tafel te leggen, kan zo’n speciale kentekenplaat bekomen. Alleen zijn niet alle combinaties toegestaan…

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 6 jun. 2022 | Leestijd: 3 min

In deze tijd waarin heel veel mensen maar vooral ook bedrijven zich willen onderscheiden van ‘de massa’, mag het niet verwonderen dat steeds mensen – vooral Vlamingen – voor een gepersonaliseerde nummerplaat kiezen. Er was enkele jaren geleden een terugval in het aantal aanvragen nadat het tarief voor zo’n plaat werd verdubbeld, maar sinds ze weer ‘slechts’ duizend euro kost, blijft de DIV ze vlotjes verdelen.

Belgen die een gepersonaliseerde plaat aanvragen, willen vaak hun voor- of bedrijfsnaam vereeuwigd zien. Al rijden er natuurlijk ook wagens rond met een verwijzing naar hun automodel (zelf heeft ondergetekende ooit een Porsche Cayman getest met ‘CAYMAN’ als opschrift…) of gewoon een met een ander – vaak Engels – woord of een opvallende combinatie van cijfers en letters.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat mag (niet)?

Belgische nummerplaat plaque belge

Eerst en vooral moet een gepersonaliseerde plaat op zijn minst 2 en max. 9 ingevulde velden bevatten en moet er op zijn minst 1 letter in een combinatie staan. Gaat het om cijfers en letters, dan mogen die gegroepeerd zijn, maar is de aanvrager wel verplicht om er een koppelteken tussen te plaatsen (dat ook als een veld telt). Twee koppeltekens op elkaar laten volgen, is niet toegestaan.

Daarnaast zijn er verschillende verboden combinaties, zoals beginnend met CD (voorbehouden aan diplomatiek personeel) en TX (taxi’s). De volledige lijst vind je op de site van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Dankzij L’Avenir weten we nu ook dat zo’n plaat niet mag beginnen met een van de vier laatste letters van het alfabet, met daarna een letter gevolgd door twee cijfers en opnieuw drie letters. ZA-00-AAA is zo’n voorbeeld. De reden: zulke combinaties worden gebruikt voor onder meer exportplaten.

En ook…

De Dienst Inschrijving Voertuigen mag aanvragen weigeren die ongepast zijn, met bijvoorbeeld een discriminerende of een racistische ondertoon. Ook pakweg de naam van een terroristische groepering of een dictator wordt sowieso geweigerd.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie