Mobiliteit

“Belgen zijn bereid om hun auto (deels) op te geven”

Uit een studie blijkt dat de stijgende brandstofprijzen het gedrag van de Belgen op het vlak van mobiliteit blijvend kunnen veranderen. Ze zouden inderdaad bereid zijn om hun auto aan de kant te zetten.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 11/02/2022 | Leestijd: 2 min

Volgens een studie van HelloSafe zou 57,1% van de Belgen bereid zijn om het dagelijks gebruik van hun auto te beperken. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 313 personen. De reden voor deze gedragswijziging? De stijgende brandstofprijzen aan de pomp.

Als we vergelijken met 2020, is het contrast inderdaad opvallend. Als gevolg van de pandemie had het stilvallen van zowat alle activiteit inderdaad geleid tot een drastische daling van de energieprijzen. Maar sindsdien heeft het sterke economische herstel de kaarten herschikt en is de vraag nu groter dan het aanbod. De prijsstijging is nog nooit zo sterk geweest als in de afgelopen 7 maanden waarin de prijs van een liter diesel met meer dan 37% is gestegen en die van benzine met 28%.

Advertentie – lees hieronder verder

Gewoontes veranderen

e-step

Volgens HelloSafe is de houding van de Belgen logisch, want gezien de kosten is het heel normaal dat de automobilisten op zoek gaan naar goedkopere alternatieven om zich te verplaatsen.

Toch is het aandeel Belgen dat zegt bereid te zijn om hun gewoonten te veranderen, verrassend hoog, omdat de auto diepgeworteld is in onze samenleving en vooral in sommige minder verstedelijkte regio’s waar alternatieven soms zeldzaam zijn.

In ieder geval laat het in vraag stellen van deze gewoonten zien dat er een verandering lijkt te ontstaan op vlak van de dagelijkse verplaatsingen. Opgemerkt moet echter worden dat in de jongste leeftijdsgroep de gedragsverandering het grootst lijkt: het aandeel mensen dat geneigd is de auto aan de kant te zetten, stijgt tot 62% onder de 16-25-jarigen. Maar ook hier is het logisch, want financieel is het ook de meest kwetsbare bevolkingsgroep, die van studenten of jonge werknemers wiens salaris (nog) niet erg hoog is.

Om deze sociale realiteit een beetje verder te illustreren, toont de HelloSafe-enquête ook aan dat de Walen het meest vastbesloten zouden zijn om hun voertuig op te geven (59%). Het is afwachten waar de toekomst zal brengen. Volgens de laatste prognoses van de economen zou de inflatie (de algemene prijsstijging) rond de zomer moeten stabiliseren, terwijl we ook een stabilisatie op de energiemarkten verwachten. Wordt vervolgd…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie