Nieuwe modellen

Alfa Romeo verandert naam van ‘illegale’ Milano na kritiek

Amper enkele dagen na de onthulling van de Milano heeft Alfa Romeo de naam van zijn kleine SUV aangepast. In Italië was controverse ontstaan omdat een auto die in Polen gebouwd wordt naar een Italiaanse stad verwijst. Dat zou illegaal zijn.

Robin Van den Bogaert | Gepubliceerd op 15 apr. 2024 | Leestijd: 3 min

Tijdens de presentatie van de Milano in Milaan deed Alfa Romeo hard zijn best om de Italiaanse identiteit te benadrukken. Het design mag dan wel uit het stijlcentrum van Alfa Romeo komen – en ook fel bekritiseerd worden trouwens – maar onderhuids is het eerder een internationale Stellantis-telg. De Milano rolt van de band in het Poolse Tychy, net als de Fiat 600e en Jeep Avenger. De techniek kennen we al van andere modellen. Er is dus weinig Italiaans aan.

Alfa Romeo Milano

Advertentie – lees hieronder verder

Illegale naam

In Italië kwamen vooral reacties op de verwijzing naar de stad Milaan. Zelfs tot in de regering. Adolfo Urso, de minister van Ondernemingen en Made in Italy, uitte kritiek. Hij noemde het zelfs bij wet verboden om te doen alsof een product afkomstig is uit Italië, terwijl dat niet het geval is. Misleidende informatie aan consumenten, in strijd met een wet uit 2003.

Blijkbaar was die kritiek voldoende om Alfa Romeo op andere gedachten te brengen. “We hebben besloten om de naam te veranderen, ook al weten we dat dit niet verplicht is, omdat we de positieve emotie die onze producten altijd hebben losgemaakt, willen behouden en elke vorm van controverse willen vermijden”, aldus Jean-Philippe Imparato, CEO van Alfa Romeo.

Hoewel Alfa Romeo van mening was dat de naam voldeed aan alle wettelijke eisen en dat er zaken zijn die veel belangrijker zijn dan de naam van een nieuwe auto, geeft het merk dus toch toe aan de kritiek “om wederzijds begrip te bevorderen”. Of met andere woorden: uit schrik om in een discussie te belanden.

Alfa Romeo Junior

Niet Milano, wel Junior

Alfa Romeo liet de naam Milano destijds kiezen door het grote publiek en grijpt nu terug naar één van de andere suggesties die toen gedaan werden. De Milano wordt de Alfa Romeo Junior. Voor Alfa Romeo is het geen geheel nieuwe naam. Op 26 september 1966 werd de GT 1300 Junior onthuld en het was ook een uitrustingsversie van de kleine MiTo destijds. Ook die wagen werd trouwens genoemd naar Italiaanse steden: Milaan en Turijn. Maar de MiTo werd ook effectief in Italië gebouwd. Voor Alfa Romeo wordt de naamsverandering van de Milano ongetwijfeld een dure grap…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon