Nieuwe modellen

Donkervoort F22: pijlsnel… maar ook peperduur

De kleine Nederlandse fabrikant Donkervoort heeft het internet in rep en roer gebracht met zijn nieuwe model, de F22. Die pretmachine weegt slechts 750 kg en is 500 pk sterk. Kortom, een regelrechte knaller. Alleen kan je hem niet bepaald goedkoop noemen.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 12/12/2022 | Leestijd: 2 min

Niet zo bekend bij het grote publiek, produceert Donkervoort exclusieve en zeer snelle sportwagens die worden verkocht aan een handvol veeleisende liefhebbers over de hele wereld. Dit familiebedrijf werd onlangs overgenomen door Denis Donkervoort, zoon van de oprichter.

De laatste nieuwe telg van de Donkervoort-familie heet F22 – niet te verwarren met het ‘stealth’ jachtvliegtuig –  en is in feite een evolutie van de D8 GTO.

Advertentie – lees hieronder verder

Donkervoort F22

Net als de recentere modellen van het merk wordt dit scheurijzer aangedreven door een Audi-motor, in dit geval de bekende vijfcilinder turbo die we kennen van de RS3. De cilinderinhoud is ongewijzigd gebleven (2,5 liter) maar het vermogen werd verhoogd tot een ronde 500 pk. Dat is natuurlijk al zeer krachtig, maar nog indrukwekkender wetende dat de F22 maar 750 kg op de weegschaal legt.

Donkervoort F22

Zijn bijzonder lage gewicht heeft hij onder meer te danken aan zijn koetswerk van carbon en aan de afwezigheid van een conventioneel dak. Het design kwam trouwens van het drietal Jordi Wiersma, de ontwerpdirecteur van het bedrijf, nieuwe baas Denis Donkervoort en Amko Leenarts (Ford of Europe).

Straaljager op wielen

We kunnen natuurlijk niet om de vergelijking met een Caterham heen. Het concept is min of meer hetzelfde, al belooft de Donkervoort F22 meer comfort dankzij zijn relatief royale binnenruimte.

Donkervoort F22 zetels

Hoewel het dashboard eerder eenvoudig is, heeft de F22 een eigen infotainmentsysteem, compleet met een Ipad Mini.

Donkervoort F22 interieur

G-krachten

De vermogen-gewichtsverhouding van maar liefst 1,5 pk/kg zorgt voor spetterend vuurwerk tijdens het optrekken. Om het met concrete cijfers te zeggen: 0 tot 100 km/u duurt slechts 2,5 seconden en 0 tot 200 km/u 7,9 tellen. Ook interessant om mee uit te pakken, is dat de inzittenden tot 2,15 g te verwerken krijgen. Niet zoveel als in een F-16, maar toch…

Donkervoort F22 wiel

En de prijs?

Die is – wat had je gedacht – niet van de poes. Donkervoort vraagt maar liefst 245.000 euro voor een exemplaar en dat is de BTW niet inbegrepen. Exclusiviteit is echter wel verzekerd: het merk gaat slechts 75 eenheden van de F22 bouwen en 50 daarvan zijn op dit moment van schrijven al verkocht.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie