Nieuwe modellen

Lotus Elise en Exige: de laatste dans

De Elise en de Exige, de twee meest iconische Lotus-modellen van de laatste decennia, worden uitgewuifd met een finale, gelimiteerde reeks die niet toevallig “Final Edition” heet. Opvallend zijn de specifieke kleuren en het verhoogde vermogen.

Geschreven door Joris Bosseloo | 10/02/2021

De Lotus Elise, die 25 jaar geleden werd gelanceerd, heeft letterlijk leven geblazen in een merk dat zijn dynamiek aan het verliezen was. Jammer genoeg wordt dit iconische model binnenkort vervangen, maar niet vooraleer de constructeur een speciale reeks lanceert die van toepassing is op zowel de Elise Sport 240 FE als de Elise Cup 250 FE. Beide zijn uitgerust met de supercharged 1,8-litermotor van Toyota en ze zijn verkrijgbaar in speciale kleuren, waaronder Azur Blue, de kleur van de Elise die bij de lancering op de persfoto’s te zien was.

Lotus Elise Exige Final Edition

Advertentie

Naast specifieke velgen en herdenkingsstickers zijn de hierboven genoemde sportwagens voorzien van een nieuw digitaal instrumentenpaneel, een lager afgesteld stuurwiel en lederen en Alcantara bekleding. De twee Elises, die afhankelijk van de gekozen versie 898 of 922 wegen, ontwikkelen 243 pk en 244 Nm en halen een snelheid van 0 tot 100 km/u in 4,1 seconden. De Cup 250 FR onderscheidt zich door zijn aerodynamische aanpassingen die hem meer neerwaartse druk geven bij hoge snelheden.

De Exige is van zijn kant beschikbaar in drie Sport-versies (390, 420 en 430 FE) die dezelfde kenmerken bieden als de Elise, met hét grote verschil dat hun motor een stuk groter is. Zij laten zich immers aandrijven door een V6 – ook weer van Toyota – die 403, 426 of 436 pk ontwikkelt, en dat voor amper 1.137 kg of zelfs maar 931 met het optionele “verlichtingspakket”…

Op zoek naar een tweedehandse Lotus? Klik hier!

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook