Nieuwe modellen

Toyota GT86 krijgt andere naam, komt naar Europa

Geschreven door Joris Bosseloo | 06/04/2021

Links op de foto zie je de nieuwe Toyota GR86, de opvolger van de GT86 maar nog steeds de eeneiige neef van de Subaru BRZ, die rechts te zien is. De Toyota kwam zelfs een stuk later dan zijn blauwe evenveel omdat hij “te veel op een Subaru leek”. Zie jij de verschillen?

Net als bij de uittredende en beperken de verschillen tussen de GR86 en de Subaru zich vooral tot andere bumpers (cleaner op de Toyota en met wat meer “textuur” op de BRZ) en een andere grille, waardoor ze toch een andere aanblik krijgen. Alleen is de gelijkenis nog steeds veel groter dan we hadden verwacht en .

Ook voor ons?

Van de Subaru BRZ heb je nog een “Final Edition”- van ons te goed. De opvolger van die achterwielaangedreven coupé wordt net zoals de niet in Europa geïmporteerd vanwege de CO2-normen, al kregen we gelukkig iets anders te horen over de Toyota GR86, die nochtans geen technische verschillen met de BRZ vertoont.

Klanten krijgen de keuze tussen een automatische of een manuele zesbak, maar over de motor valt net zoals voorheen niets te beslissen. Zoals we dus al zegden, zijn er plannen om deze lichte Toyota (1,27 ton) ook bij ons te verkopen, ondanks het feit dat zijn cilinderinhoud van 2 naar 2,4 liter is gestegen – nog steeds komende van een atmosferische viercilinder boxermotor – en dat die extra longinhoud voor meer punch zorgt: 235 pk en 250 Nm in vergelijking met 200 pk en 205 Nm eerder. Het bijkomende koppel levert gelukkig ook een straffer 0-100-sprintcijfer op, een punt van kritiek op de vorige. De ‘GR’ speelt die klus naar verluidt in 6,3 seconden klaar, wat niet alleen snel is, maar vooral veel sneller dan de ‘GT’, die er 7,6 seconden over doet.

Lees ook

Trefwoorden

Vind vandaag nog uw auto

Auto's