Nieuwe technologie

Gezichtsherkenning als sleutel: dit merk doet het al

Dit zat er natuurlijk aan te komen: na smartphones zijn het nu auto’s die ons van op afstand kunnen herkennen en Genesis neemt wat dat betreft het voortouw. Het Zuid-Koreaanse luxemerk lanceert namelijk een systeem om de auto te openen door gezichtsherkenning, terwijl de wagen kan worden gestart met een vingerafdruk. Welkom in de toekomst.

Geschreven door David Leclercq | 23/09/2021

“Onze auto’s zullen hun eigenaars van op afstand herkennen.” Dat zeggen ze bij Genesis, het premium dochtermerk van Hyundai, dat de traditionele sleutel vervangt door een gezichtsherkenningssysteem, althans voor de vergrendeling en ontgrendeling.

facial Genesis

De wagen zal, eens de bestuurder werd herkend en zoals momenteel het geval is met programmeerbare toetsen, automatisch een reeks parameters aanpassen, zoals de stoelpositie, verwarmingsvoorkeuren of media.

Infrarood

Gezichtsherkenning werkt volgens het principe van infrarood (IR), waardoor het toestel in totale duisternis kan werken. Nogmaals, de gezichtsherkenning dient alleen om de auto te openen en sluiten en dus niet om hem te starten.

Genesis GV60 interieur

De effectieve startfunctie wordt overgelaten aan een vingerafdrukherkenningsapparaat, dat veiliger zou zijn. Het andere systeem is trouwens ontworpen om de herkenning van slechts amper gezichten, en dus maximaal twee gebruikers, op te slaan.

Genesis heeft aangegeven dat het deze nieuwigheid fors gaat uitbreiden, naar meerdere modellen en markten. Dit impliceert dat de technologie uiteindelijk ook op het Oude Continent zal belanden.

Ook in België?

Wie nog nooit van Genesis heeft gehoord, hoeft zich niet te schamen. Dit merk, dat vorig jaar door J.D. Power werd uitgeroepen tot het meest betrouwbare merk in Noord-Amerika, is namelijk nog niet in Europa te koop.

Leg de nadruk gerust op ‘nog’, want in mei van dit jaar raakte bekend dat de fabrikant de grote oversteek zal maken. Eerst zijn Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan de beurt “om de lokale markten af te tasten”, waarna België mogelijk volgt – maar dat is dus nog niet zeker.

Een precieze Europese lanceerdatum werd nog niet officieel meegedeeld.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook