Nieuwe technologie

VIDEO – Android Auto grondig vernieuwd in 2023

Google heeft een volledig nieuwe versie van Android Auto (8.0) aangekondigd, de interface voor auto’s. Van de schermen tot de functies, bijna alles verandert. Je kunt nu ook je smartphone transformeren tot een digitale sleutel.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 18/01/2023 | Leestijd: 3 min

Tijdens de CES in Las Vegas begin dit jaar presenteerde Google de update van Android Auto (8.0), zijn interface bedoeld voor auto’s. De ontwikkeling ervan werd al aangekondigd in mei 2022, wat betekent dat het enige tijd geduurd heeft om het af te werken. Eigenlijk is de uitrol van Android 8 al begonnen, maar nog zonder de nieuwe grafische interface die zich aan alle schermformaten aanpast.

Een van de grote veranderingen is de opdeling van het scherm in drie delen, zoals bij Apple CarPlay. Deze weergave geeft prioriteit aan de navigatie op twee derde van het schermoppervlak, ongeacht de grootte van het scherm. Daarnaast zijn er twee kleinere modules die de media- en communicatiefuncties tonen.

Advertentie – lees hieronder verder

Android-Auto-MY2023-01

Slimmere spraakassistent

Google kondigt ook aan dat de spraakassistent Google Assistant slimmer wordt en voortaan intelligente suggesties geeft, zoals een herinnering van gemiste oproepen, een functie om het uur van aankomst snel te delen of directe toegang tot muziek of podcasts. Nog een nieuwigheid: een voortgangsbalk, waarmee je direct via de interface vooruit of achteruit kunt gaan in een muziekstuk, wat nog niet mogelijk was.

Bovendien biedt Android Auto 8.0 nieuwe shortcuts op het scherm waarmee je bijvoorbeeld snel berichten kunt beantwoorden of direct toegang krijgt tot je favoriete contacten voor een oproep. Android Auto ondersteunt voortaan ook oproepen via WhatsApp, op voorwaarde dat je beschikt over een Pixel– (Google) of Samsung-smartphone.

Android-Auto-MY2023-03

Digitale sleutel

De laatste grote evolutie van Android Auto is dat je je smartphone kunt omtoveren tot een sleutel waarmee je de auto kunt openen en starten. Opgelet, deze mogelijkheid wordt alleen aangeboden bij een beperkt aantal merken, zoals BMW. Het is een praktische oplossing want je kunt je auto delen met personen die je vertrouwt door de digitale sleutel door te geven. Hopelijk werd deze functie grondig getest en beveiligd, want autodieven gebruiken tegenwoordig steeds geavanceerdere digitale apparatuur.

Android Auto 8.0 werd op 5 januari 2023 aangekondigd op de CES in Las Vegas en wordt zoals gewoonlijk geleidelijk uitgerold, eerst op de Amerikaanse markt. Google heeft geen tijdlijn opgegeven, waardoor het onduidelijk is wanneer de update bij ons beschikbaar wordt. Houd dus de Play Store in de gaten, zodat je hem niet mist…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie