Praktische info

ABS: wat is het en hoe werkt het?

Vandaag zijn alla auto’s voorzien van een ABS-remsysteem. Weet je nog waar deze drie letters voor staan, en hoe ze het leven van de automobilist hebben veranderd? Gocar legt uit.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 31 okt. 2021 | Leestijd: 3 min

Het ‘Anti-Blokkeer Systeem’ is een rijhulpsysteem bij het remmen dat in het begin van de 20ste eeuw werd ontwikkeld en in de vroege jaren zestig voor het eerst in een auto werd gebruikt. Eén en ander werd door Bosch geoptimaliseerd tot het systeem dat we vandaag kennen.

ABS werd in een eerste fase gecommercialiseerd in de Mercedes S-Klasse en de BMW 7-Reeks, maar later werd het gedemocratiseerd zodat het ook standaard werd op instapmodellen. In de praktijk komt ABS bij bruusk remmen tussenbeide en voorkomt het dat de wielen blokkeren. Het biedt op een gladde ondergrond een kortere remweg, maar het zorgt er vooral voor dat de wagen tijdens het remmen bestuurbaar blijft waardoor ook ‘Altijd Blijven Sturen’ ook een toepasselijke benaming is.

Advertentie – lees hieronder verder

Hoe het werkt

Auto’s die met ABS zijn uitgerust, hebben sensoren die de wielsnelheid meten: deze kunnen ongewone of plotse vertragingen opmerken die wijzen op een noodstop. Deze informatie wordt doorgegeven aan het computersysteem dat de remmen aanstuurt. Wanneer het ABS wordt geactiveerd als de bestuurder het rempedaal indrukt, zal het computersysteem de opgebouwde remdruk afwisselend handhaven en lossen. Zo kan de band opnieuw de noodzakelijke grip op de weg herstellen. In de praktijk zal ABS in de plaats van de bestuurder ‘pompend remmen’, maar dan veel efficiënter en een stuk sneller!

Hoe moet je het gebruiken?

Het enige wat je als bestuurder niet (meer) moet doen, is het rempedaal ‘pompend’ intrappen. Als u dat wel doet, krijgt het ABS onvoldoende tijd om te reageren en is de werking contraproductief. Je hoeft het rempedaal slechts hard in te trappen om het systeem veilig te laten werken.

Blijf echter voorzichtig: het ABS is er om u te helpen, maar niet om het voertuig voor u te besturen: het is nog steeds nodig om waakzaam te zijn en anticiperen blijft de beste manier om een ongeval te voorkomen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon