De nieuwe generatie van de Audi Q5 Sportback is zonet onthuld. Zijn uiterlijk is dynamischer dan ooit. Ondanks een compleet nieuw design, is de familieverwantschap met het vorige model nog altijd heel duidelijk.
tweedehands Audi A3
Audi A3
De Audi A3 is een compacte wagen die in 1996 werd gelanceerd. Tot 2010 was de A3 het instapmodel van Audi. Die plaats gaf het toen over aan de kleinere Audi A1. De Audi A3, die gebaseerd is op zijn neefje de VW Golf, is ondertussen aan zijn vierde generatie toe. De wagen is beschikbaar in twee carrosserievormen: als hatchback, door Audi Sportback genoemd, en als berline.
Audi A3, S3 en RS3
De namen van de verschillende modellen van Audi bestaan uit een letter gecombineerd met een cijfer. De letter verwijst naar het type wagen, het getal verwijst naar de grootte. Hoe hoger het cijfer, hoe groter de wagen. Naast de Audi A3, heeft Audi ook een S3 en RS3 uitgebracht. Beide modellen zijn een variant van de Audi A3. De Audi S3, eveneens beschikbaar als hatchback of berline, is een sportversie van de gewone A3. De Audi RS3 is de duurste variant van de Audi A3 en meteen ook de meest performante variant. Net als de A3 en S3 is de Audi RS3 verkrijgbaar in twee carrosserievormen.
De prijs van een Audi A3 is afhankelijk van het type dat je kiest. Kies je voor een van de sportievere modellen? Dan zal je ook wat dieper in je portemonnee moeten duiken. Een goede manier om toch een meer luxueuze wagen te kopen tegen een betaalbare prijs, is door op de tweedehandsmarkt te gaan kijken. Op een online automarktplaats, zoals Gocar.be, vind je een ruim aanbod aan tweedehands Audi A3, van oudere modellen met al veel kilometers op de teller tot jonge tweedehandsauto’s waar amper mee gereden werd en alles daartussen. Wist je trouwens dat de kilometerstand van een tweedehands Audi A3 bewezen wordt door een Car-Pass? De Car-Pass is een document dat bij elke tweedehandsauto moet worden afgeleverd en dat de historiek van de kilometerstand van de auto bevat. Op die manier wordt fraude met de kilometerstand vermeden. Naast de kilometerstand vermeldt de Car-Pass ook de CO2-uitstoot en de Euronorm van een auto. Ook dat is nuttige informatie wanneer je een occasie Audi A3 koopt. De Euronorm bepaalt namelijk of je met een oudere wagen een lage emissiezone mag betreden. Momenteel worden voornamelijk oude en vervuilende dieselwagens gebannen, maar in de komende jaren zullen de regels strengen worden en zullen steeds meer oudere modellen niet meer welkom zijn in de LEZ. Als je in een LEZ woont of vaak in een LEZ rijdt, kan dit een belangrijk criterium zijn om in het achterhoofd te houden wanneer je op zoek gaat naar een tweedehands Audi A3. Dezelfde regels zijn natuurlijk ook van toepassing bij de aankoop van een tweedehands Audi S3 of RS3.
Het mag duidelijk zijn dat de Audi A3 veelzijdig is en daardoor een breed doelpubliek aanspreekt. Zo is het een van de modellen die het vaakst gekozen wordt als bedrijfswagen. Naast de hatchback, berline en de sportieve versies heeft de Duitse fabrikant ook een Audi A3 cabrio uitgebracht. Wie dus liever zonder dak rijdt, zal eveneens tweedehands zijn slag kunnen slaan.
Stappen om een Audi A3 tweedehands te kopen
Heb je besloten om een tweedehands Audi A3 te kopen? Dan kan je beginnen met je zoektocht. Online vind je heel wat advertenties van particuliere en professionele verkopers. Voor je begint met je zoektocht, kan het handig zijn om een overzicht te maken van de voorwaarden waar de tweedehandsauto voor jou aan moet voldoen. Denk maar aan het maximale aantal kilometers en leeftijd van de wagen, de carrosserievorm, de motorisatie en transmissie, de kleur en de opties die voor jou belangrijk zijn. Er is geen garantie dat je een tweedehands Audi A3 zal vinden die volledig aan je eisen voldoet. Het nadeel van de aankoop van een tweedehandsauto is namelijk dat je je auto niet zelf kan configureren. Een niet te miskennen voordeel is dat een occasie Audi A3 onmiddellijk beschikbaar is.
Als je een tweedehandswagen hebt gevonden die voldoet aan je lijst, kan je contact opnemen met de verkoper om meer informatie te vragen, de auto in het echt te bekijken en een testritje te maken. Tijdens het bezoek aan de wagen inspecteer je de occasie van kop tot teen en informeer je bij de verkoper naar het verleden van de auto: heeft de wagen nog alle oorspronkelijke onderdelen, is de wagen ongevalvrij, werden er herstellingen uitgevoerd, … Wanneer je een tweedehands Audi A3 bezoekt bij een professionele verkoper, kan je een testrit vragen om de verschillende opties op de wagen te testen en te voelen hoe de wagen rijdt. Zo’n testrit is ook aangeraden wanneer je een wagen op het oog hebt die verkocht wordt door een particuliere verkoper.
Wagen bezocht, testrit uitgevoerd en helemaal overtuigd van je Audi A3 occasie? Dan kan je overgaan tot de aankoop. Koop je van een professional, dan heb je verder niet veel werk. De verkoper helpt je met alle paperassen en maakt de auto klaar voor aflevering. Je krijgt trouwens sowieso nog een jaar garantie. Als je van een particulier koopt, heb je iets meer werk aan de aankoop. Je controleert best zelf even of alle noodzakelijke documenten – technische keuring, Car-Pass, Europees gelijkvormigheidsattest, roze formulier voor aanvraag tot inschrijving – en alle sleutels bij de wagen geleverd werden. Het is aangeraden om aan de particuliere verkoper de oorspronkelijke aankoopfactuur van de Audi A3 te vragen. Daarop staat namelijk heel wat informatie die later nuttig kan zijn, denk maar aan de aankoopdatum, alle technische gegevens, de opties en oorspronkelijke aankoopprijs. Mocht je graag een idee krijgen van wat de nieuwprijs is van een Audi A3, dan kan je terecht op onze cataloguspagina. Een particuliere verkoper zal je geen factuur geven voor de aankoop van je tweedehands Audi. Wat wel kan, is dat jullie een verkoopovereenkomst opstellen waarop de gegevens van de koper en verkoper en de details van de wagen staan en die jullie allebei odnertekenen als bewijs van de transactie. Let erop dat de verkoopovereenkomst in het geval van een particuliere verkoop geen recht geeft op extra garantie op je tweedehands Audi A3.
Audi A3 nieuws
Ontdek al het laatste nieuws Audi A3
Deze keer is het echt afgelopen voor de autofabriek Audi Brussels. De directie heeft beslist om de zoektocht naar een overnemer te stoppen nadat de laatste kandidaat zich terugtrok. De site in Vorst sluit aan in het rijtje van Renault Vilvoorde, Ford Genk en Opel Antwerpen..
D e Duitse merken zitten in moeilijkheden in China en proberen zich aan te passen. Zo is Audi van plan om specifieke modellen te lanceren. Ze lijken erg geslaagd, waardoor we ons afvragen waarom wij er geen recht op zouden hebben.
De hakbijl is gevallen: de fabriek van Audi Brussels sluit eind februari 2025 definitief de deuren, zo werd bekendgemaakt na een bijzondere ondernemingsraad. De directie bevestigde het nieuws en vertelde ook dat er een potentiële overnemer is.
Laatste Audi A3 nieuws
Volg al het nieuws Audi A3
Vind een Audi-dealer
Zoekt u een dealer bij u in de buurt?
Meest populaire Audi modellen
Meest populaire automodellen bij Audi