Actualiteit

De olieprijzen dalen weer

Na de heftige prijsstijgingen van de voorbije weken zakte de prijs van een vat Brent ruwe aardolie weer onder de 100 USD op dinsdag 16 maart. Betekent dit dat de prijzen van de brandstof aan de pomp ook snel zullen dalen?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 16 mrt. 2022 | Leestijd: 2 min

Voor het eerst sedert 28 februari zakte de prijs van een vat Brent, de referentie op de internationale markt van ruwe aardolie, weer onder de kaap van 100 Amerikaanse dollar. Dat komt omdat de spanning weer een beetje afnam op deze volatiele markt na het begin van de oorlog in Oekraïne en omdat Russen hebben verklaard dat het nucleair akkoord met Iran zo snel mogelijk moet worden gesloten (waardoor dit land weer volop aardolie kan uitvoeren).

Speculatie speelt een rol

oil rig

Advertentie – lees hieronder verder

Resultaat: een vat Brent kost nu 99,44 USD, een daling van 7,30%, nadat het dus een tweetal weken boven die psychologische kaap van 100 USD was uitgestegen.

Een bijkomende factor die deze daling kan verklaren, is een afname van de interesse van speculanten op deze markt die voorbije weken was aangewakkerd door het conflict in Oekraïne en ook de vrees voor een nieuwe lockdown in China.

Deze tempering van de spanning op de internationale markten en het vooruitzicht op een grotere aanvoer van aardolie, zou de stabilisatie of de daling van de prijs van ruwe aardolie moeten inluiden. En dat zou op korte termijn dus ook tot een lager of normaal prijsniveau van de brandstof voor de consument moeten leiden. Op voorwaarde natuurlijk dat het conflict in Oost-Europa stilaan opgelost raakt en zich zeker niet verder uitbreidt.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie