Actualiteit

Verlaging accijnzen: regering minder gul dan gehoopt

Maandagavond is de regering het eindelijk eens geworden over maatregelen om de burgers financieel te helpen op vlak van de energiekosten. Het gaat onder meer om de verlaging van de accijns op een liter brandstof.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 15 mrt. 2022 | Leestijd: 5 min

Het dossier van de invoering van de omgekeerde cliquet voor brandstoffen lag al enkele weken op tafel, maar tot nu toe waren de partijen hierover niet unaniem. Pas gisteravond kwam de regering bijeen om oplossingen te vinden voor de explosie van de energierekening van de gezinnen. De prijs van elektriciteit was al onderworpen aan maatregelen (verlaging van de BTW tot 6%, uitbreiding van het sociaal tarief voor meer dan 1 miljoen huishoudens), maar dan was er nog steeds het netelige probleem om ook de prijzen van brandstof, stookolie of gas aan te pakken, die ongeziene fluctuaties op de markten hebben gekend.

Accijnsverlaging

Al enkele weken vragen burgers en professionals in de sector om een gebaar van de overheid. De brandstofprijzen hebben inderdaad recordhoogtes bereikt met bijna 2,3 euro voor een liter diesel. Het is heel simpel: voor deze prijs werken professionals en tankstationuitbaters met verlies. En dat is onhoudbaar.

Advertentie – lees hieronder verder

Er was gesproken over een tijdelijke verlaging van de accijnzen, naar het door Europa toegestane minimumniveau, waardoor de prijs per liter met 29 cent zou dalen.

Na de besprekingen van gisteren zal de verlaging niet zo genereus zijn als verwacht, aangezien we genoegen zullen moeten nemen met een verlaging van de accijnzen van 0,175 euro / liter. Ongeveer wat ook door de overheid in Frankrijk wordt toegekend (0,15 c / l) vanaf 1 april. Concreet zou dit voor de consument een besparing moeten betekenen van 10 euro per volle tank van 60 liter. Dit is momenteel een forfaitaire en tijdelijke maatregel die in juni 2022 zal worden geëvalueerd. Het gaat dus nog niet om het principe van de omgekeerde cliquet, want waarschijnlijk gebeurt de activatie daarvan pas vanaf 1,7 euro/liter. Wordt vervolgd.

BTW-verlaging op gas

aardgas gaz

Ook heeft de regering besloten om de BTW op gas tijdelijk te verlagen, omdat deze brandstof de afgelopen weken zeer grote schommelingen heeft doorgemaakt, met als gevolg financiële problemen voor veel huishoudens die hun  rekening meer dan verdrievoudigd zagen, zodat ze op een extra huur begint te lijken. Ook hier zou de maatregel dus goed van pas komen. Noteer dat de reeds geplande BTW-verlaging op elektriciteit (6%) ook is verlengd tot eind september.

Mazoutcheque van 200 euro

Natuurlijk hebben de stijgende brandstofprijzen ook stookolie niet gespaard. Terwijl de prijs per liter wegdiesel daalt, stijgt die voor verwarming zelfs nog op dinsdag.

Eerlijk is eerlijk, de overheid moest ook een gebaar maken. En dat gebeurt met een “mazoutcheque” van 200 euro voor wie dit type verwarming heeft.

Volgens verschillende bronnen zullen deze maatregelen de overheid 1,3 miljard kosten. Dat betekent dat de overheid het miljard euro dat ze had opgebouwd dankzij de extra inkomsten die de stijging van de energieprijzen en dus de BTW met zich meebracht, opnieuw in het circuit injecteert. Ondanks deze maatregelen is het duidelijk dat het dossier meer dan ooit op de tafel van onze beleidsvoerders blijft liggen. Geconfronteerd met de hoge energieprijzen zijn er inderdaad verschillende ommezwaaien binnen de regering geweest, vooral bij Groen/Ecolo, dat plotseling campagne voert voor de energieonafhankelijkheid van het land. Genoeg stof dus voor geanimeerde debatten aan het eind van de week wanneer er definitief moet worden beslist over de uitbreiding (of niet) van kernenergie.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie