Actualiteit

Tankstations willen nóg hogere prijzen en denken aan sluiten

Terwijl de prijzen van de brandstof bijna dagelijks stijgen aan de pomp, klagen de tankstations moord en brand en vragen ze om nog hogere prijzen. Ze overwegen zelfs tijdelijk te sluiten. Is dit een grap?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 11/03/2022 | Leestijd: 1 min

Neen toch niet. Je zou denken dat de brandstofhandelaars de laatste tijd woekerwinsten realiseren door de sterk gestegen brandstofprijzen omdat ze wellicht van een hogere winstmarge konden profiteren. Wel, dat scenario klopt niet. Integendeel.

De groothandelsprijs die zij betalen voor de brandstof ligt namelijk hoger dan de maximumprijs die de tankstations aan de pomp mogen aanrekenen. Volgens de Brafco, Belgische federatie van brandstofhandelaars, steken de pomphouders momenteel daarom per liter diesel vijf eurocent toe. Dat is ook voor hen een onhoudbare situatie.

Advertentie – lees hieronder verder

Hoe komt dat?

tankstation pompe à essence

Deze situatie is te verklaren door het systeem van de prijszetting van de brandstof door de overheid. De FOD Economie legt in ons land de maximumprijs vast op basis van de huidige marktprijs. Maar die maximumprijs hinkt altijd een aantal dagen achterop en dat is in een sterk stijgende, volatiele markt, zoals we die vandaag kennen, veel te laat. Brafco stelt dat dit systeem de brandstofdistributie kapotmaakt en dat er nu snel moet worden ingegrepen, anders zullen er snel veel faillissementen volgen.

Rantsoenering op komst?

De situatie is zeer ernstig, zodat vele brandstofhandelaars zelf overwegen om tijdelijk te sluiten tot de marktsituatie verbetert en ze opnieuw rendabel kunnen werken. Als de tankstations echter dicht zouden gaan en er geen stookolie meer geleverd zou worden, dan komen we zijn allen terecht in een situatie van brandstofschaarste die wellicht tot rantsoenering zal leiden, zoals dat tijdens de oliecrisis van 1973 gebeurde.

Dat zal dan weer leiden tot ellenlange files aan de tankstations waar iedereen na urenlang aanschuiven slechts een beperkte hoeveelheid brandstof zal kunnen tanken. Een horrorscenario dat uit een oorlogsfilm lijkt de komen. Of zijn we daar al in beland?

Op dit ogenblik hebben verschillende pompstations hun deuren al gesloten…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie