Actualiteit

CREG: “40% van ons gas komt van Rusland”

Een nieuw rapport van energiewaakhond CREG meldt dat België voor maar liefst 40% afhangt van aardgas uit Rusland en dat de bouw van nieuwe gascentrales in ons land daarom echt niet is aangewezen. Impliciet pleit de CREG dus voor het openhouden van de kerncentrales om de energiebevoorrading te verzekeren.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 8 mrt. 2022 | Leestijd: 4 min

Op 18 maart zal de federale regering definitief beslissen over de kernuitstap, het grote strijdpunt van minister van Energie Tinne Van der Straeten en haar partij Groen. De minister wil de transitie mogelijk maken door de verdere uitbouw van het park windmolens en de bouw van nieuwe gascentrales. Maar dat verhaal wordt nu iets moeilijker door het conflict in Oekraïne waardoor Rusland dreigt de gaskraan toe te draaien en de gasprijzen op de internationale markt ongekende hoogte bereiken.

Paradigmashift

Tinne Van der Straeten

Advertentie – lees hieronder verder

Minister Van der Straeten verklaarde al meermaals dat ons land slechts voor 4 tot 6 % afhankelijk is van Russisch gas en dat de Russische dreiging haar plannen dus helemaal niet in de weg zullen staan. Maar een rapport van energiewaakhond CREG, dat de krant De Morgen kon inkijken, schijnt een ander licht over deze zaak. De CREG benadrukt dat zo’n 40% (!) van ons aardgas uit Rusland komt. In realiteit zijn het namelijk niet de individuele lidstaten die voor hun bevoorrading instaan, maar wordt de Europese markt in zijn totaliteit bevoorraad.

Daarom vindt de CREG een ‘paradigmashift’ noodzakelijk, zodat ons land zo snel mogelijk zijn afhankelijk van het Russische gas afbouwt, na de gebeurtenissen van de voorbije weken met extreem hoge energieprijzen door de Russische chantage en de oorlog in Oekraïne. Nu heeft Rusland als de dominante gasleverancier van de Europese Unie een zorgwekkende marktmacht over de gas- en elektriciteitsprijzen, die kan leiden tot een ontwrichting geldmarkt en de economie in zijn geheel. Een situatie die we te allen prijze moeten vermijden, waarschuwt de CREG.

Kerncentrales ook na 2025 openhouden

Het advies van de CREG is dan ook te kiezen voor “strategieën die de aardgasvraag zo sterk mogelijk verminderen en de bevoorradingszekerheid vrijwaren”. Daartoe behoren ook het beter isoleren van huizen, het vervangen van gasketels door warmtepompen en de uitbouw van hernieuwbare energiebronnen.

Hoewel het niet expliciet in het rapport staat vermeld wegens de politieke gevoeligheid, pleit de CREG volgens verschillende bronnen ook voor het openhouden van de twee jongste kerncentrales na 2025 en tegen bouw van de twee nieuwe geplande gascentrales.

Daarvoor gaan trouwens ook steeds meer stemmen op binnen de regering. De liberalen lieten al een ballonnetje op en ook Groen en Ecolo verklaarden recent nog dat de kernuitstap door de gewijzigde omstandigheden met ‘een open blik’ zal worden bekeken. De federale regering zal definitief beslissen over de kernuitstap op 18 maart.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon