“We staan voor een onmetelijke energieschok“, aldus econoom Bruno Colmant in een interview met La Libre Belgique in de marge van aanval van Rusland op Oekraïne die donderdag 24 februari 2022 is begonnen. Colmant is een gerenommeerde deskundige die zijn bezorgdheid over deze nieuwe crisis, die bovenop de covid-pandemie komt maar waarvan de gevolgen mogelijk nog langer zullen aanhouden, niet onder stoelen of banken.
Volgens de econoom gaan de Russische acties dramatische economische gevolgen hebben voor heel Europa en zelfs voor de hele wereld. Donderdagochtend namen de beurzen alvast een serieuze duik. De prijs van benzine ging op een paar uur tijd met meer dan 30% omhoog en die van tarwe rees nog verder de pan uit.
Laat het duidelijk wezen dat deze oorlog een immense invloed zal hebben op de financiële markten, ook al denken – en hopen – economen dat de strijd niet (al te) lang zal duren. In bepaalde sectoren, zoals energie, zullen de effecten van de gebeurtenissen echter heel lang voelbaar blijven. Colmant gaat er vanuit dat de olie- en gasprijzen nog verder zullen blijven stijgen, en bij uitbreiding ook de elektriciteitsfactuur.
Advertentie – lees hieronder verder
Nog een lange tijd inflatie
Een lange periode van inflatie (de algemene prijsstijging) valt volgens experts niet meer te stoppen, terwijl er al recordhoogten werden bereikt sinds de jaren tachtig. De koopkracht van de consumenten zal met andere woorden nog verder afnemen, wat natuurlijk alweer zeer slecht nieuws is in een tijd waarin de situatie al rampzalig is voor talloze gezinnen die amper nog hun energiefactuur kunnen betalen.
Bruno Colmant meent dat de energieprijzen nog enkele jaren hoog gaan blijven en dat de inflatie op lange termijn rond 4% zal schommelen. De specialist ging dus nog verder door te zeggen dat “we voor een onmetelijke energieschok staan”.
We hadden het bij Gocar eerder al over een prijs per liter benzine of diesel van 2 euro. Het is nu meer dan ooit waarschijnlijk dat deze drempel overschreden zal worden, zo niet verpletterd. Dat is natuurlijk tenzij de Belgische overheid ingrijpt door het omgekeerde cliquetsysteem te activeren. De Staat maakt immers woekerwinsten op brandstof. En hoewel de stemmen van de bevolking om de belastingen te verlagen alsmaar luider klinken, blijven de ministers vooralsnog potdoof.
Prijzen van levensmiddelen mee de hoogte in
Om het weer even over de inflatie te hebben; de Russische aanval zal ook een blijvend effect hebben op andere sectoren, zoals die van voeding. Dat komt omdat Rusland een belangrijke producent is van tarwe, een grondstof die in veel levensmiddelen wordt verwerkt. Oekraïne is daarnaast een belangrijke producent van kaliumchloride, wat bij de vervaardiging van kunstmest wordt gebruikt.
Kortom, er zullen twee inflatoire schokken plaatsvinden (energie en voeding) en zij gaan grote financiële gevolgen hebben voor in de eerste plaats gezinnen, waarvan er veel nu al moeite hebben om rond te komen.
De bovengenoemde econoom zegt dat we maar beter de energietransitie in ons land versnellen, met name door onze afhankelijkheid van gas uit Rusland te verkleinen. Weet evenwel dat Russisch gas amper 6% van het in België verbruikte gas vertegenwoordigt. Desalniettemin zal men in allerijl naar andere leveranciers moeten zoeken, wat eveneens voor prijsstijgingen zal zorgen.
Waar iedereen voor vreesde, is aan het gebeuren. En we zijn er nog (lang) niet vanaf.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be