Actualiteit

Golf van autodiefstallen in België: dit zijn de meest gestolen merken

België heeft momenteel te maken met een golf van autodiefstallen, meldt de federale politie. Blijkbaar zijn de dieven bijzonder geïnteresseerd in bepaalde merken…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 22/07/2022 | Leestijd: 1 min

De federale politie waarschuwt voor een plaag van autodiefstallen in ons land. Ook het parket van Limburg doet dat. Allebei willen ze Belgen waarschuwen voor georganiseerde dievenbendes die moment aan het werk zijn om auto’s en ook bepaalde auto-onderdelen te stelen.

De waarschuwing werd op internationaal niveau verstuurd nadat een Litouwse bende tot vier jaar gevangenis veroordeeld werd door de correctionele rechtbank van Tongeren. Deze bende gebruikte moderne diefstaltechnieken om vanop afstand de controle van auto’s over te nemen, waarbij het alarm (indien aanwezig) uitgeschakeld werd.

Advertentie – lees hieronder verder

Geviseerde merken

Range Rover Velar

Specifieke merken en modellen worden blijkbaar geviseerd door deze georganiseerde bendes. Die zetten hun activiteiten voort, want de Litouwse criminelen zijn natuurlijk niet de enigen. Volgens politie en parket wordt de Range Rover Velar het meest gestolen, net als bepaalde SUV’s van Lexus en de Toyota Land Cruiser. Maar er is meer. De dieven tonen namelijk ook interesse in specifieke onderdelen van bepaalde auto’s die ze snel uit elkaar halen om vervolgens te verkopen op de markt van wisselstukken. Volgens de autoriteiten is er vooral vraag naar airbags en dashboardconsoles van het merk BMW. De gestolen auto’s worden vaak naar Afrika uitgevoerd.

De politie waarschuwt ook voor het gebruik van gps-trackers door de dieven. Wanneer een auto hen interesseert, dan kleven ze er een gps-tracker aan om de auto precies te kunnen lokaliseren wanneer de eigenaar bijvoorbeeld naar huis is teruggekeerd. Zo kunnen ze gemakkelijk het meest geschikte moment vinden en de auto stelen. Zo simpel is het.

Eigenaars van deze (en andere) auto’s moeten volgens de politie waakzaam zijn. Ze vraagt ook aan garagisten of eigenaars die een gps-tracker ontdekken om de autoriteiten op de hoogte te brengen en er zelf niet aan te komen, zodat er vingerafdrukken genomen kunnen worden of de dieven in de val gelokt kunnen worden. De veroordeling van de Litouwse bende is goed nieuws, maar het parket ziet dat het aantal dossiers blijft stijgen, vaak met de eerdergenoemde auto’s of specifieke onderdelen. De golf van diefstallen is dus nog niet voorbij.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie