Actualiteit

Tankstations moeten verplicht gemiddelde prijs per 100 km aangeven

Tankstations moeten vanaf 1 april aan nieuwe regels voldoen: installaties die minstens drie soorten brandstof verkopen, moeten de gemiddelde kostprijs per 100 km weergeven. Serieus?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 12/03/2022 | Leestijd: 2 min

In een tijd waarin de energieprijzen exploderen en de burgers financieel onder druk komen te staan, lijkt Europa niets beters te kunnen verzinnen dan verrassende nieuwe regels in te voeren. Vanaf 1 april 2022 zijn tankstations die minstens drie verschillende soorten brandstof verkopen (99% dus) immers verplicht om de gemiddelde kostprijs per 100 km weer te geven. Dat heeft de Federale Overheidsdienst Economische Zaken zopas aangekondigd.

Deze nieuwe verplichting geldt voor tankstationhouders die drie van de volgende brandstoffen aanbieden: benzine euro 95 (E10), diesel, LPG, elektriciteit, waterstof en CNG. Het bord moet op een opvallende plaats bij de pompen en in de winkel van het tankstation worden geplaatst. Er wordt ook aangegeven dat het display ten minste driemaandelijks moet worden bijgewerkt.

Advertentie – lees hieronder verder

Waarom?

tanken

Deze maatregel is niet Belgisch, maar Europees. De Commissie is van mening dat de consumenten beter moeten worden geïnformeerd over prijsverschillen tussen brandstoffen. Goed, maar eerlijk gezegd doet deze maatregel ons glimlachen. Want we weten tegenwoordig dat diesel duurder is dan benzine. En dan vragen we ons ook af hoe dit allemaal berekend gaat worden, want het lijkt voor de hand te liggen dat de ene auto de andere niet is en dat de verbruikswaarden zo verschillend zijn (ook afhankelijk van de bestuurders zelf) dat het onmogelijk is om objectieve informatie te verstrekken in dit verband, en zeker informatie die de consument zou kunnen gebruiken. Daarnaast is een update die elke 3 maanden wordt verplicht ook belachelijk, zeker in het huidige klimaat waar de brandstof elke week bijna een halve euro stijgt…

Tot nu toe hebben veel automobilisten nooit het verbruik van hun voertuig berekend en tanken ze gewoon wanneer dat nodig is. Toch zullen de automobilisten met de ongekende energiecrisis die we momenteel doorstaan wellicht meer beginnen rekenen. Daarom zou Europa er waarschijnlijk beter aan doen om het eens te worden over gezamenlijke maatregelen om de facturen te verlagen en, als het besluit het zonder Russische koolwaterstoffen te doen, om nieuwe toeleveringsketens op te zetten.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie