Actualiteit

Te late autokeuring komt je duur te staan

Sinds de covidcrisis moet elke autokeuring op afspraak gebeuren. De wachttijd kan echter (zeer) lang zijn. Wie wacht tot het laatste moment dreigt een boete te krijgen.

Geschreven door David Leclercq | 22/04/2022

Sinds de uitbraak van covid-19 kun je je auto alleen nog laten keuren op afspraak. Deze manier van werken zou het personeel beter passen en komt misschien ook de organisatie en de efficiëntie van de technische keuring ten goede. Dit gezegd zijnde, moet je er niet op rekenen dat je binnen de drie dragen een afspraak krijgt. De wachttijd bedraagt vaak twee weken of zelfs nog meer. Wie te laat komt, riskeert een boete.

Afspraken worden gemaakt op de website of via een callcenter. Maar dat laatste is vaak moeilijk te bereiken, volgens heel wat gebruikers die geïnterviewd werden door de RTBF. En blijkbaar werkt de website al niet veel beter. Sommige gebruikers geven te kennen dat ze meerdere weken een afspraak probeerden te maken. Tevergeefs.

Advertentie

Boetes voor laatkomers

contrôle technique autokeuring

Deze situatie voelt nogal ongemakkelijk, vooral omdat ze gepaard kan gaan met een boete voor automobilisten die te laat zijn. Wanneer een voertuig na de deadline aangeboden wordt, rekent de autokeuring een toeslag aan voor de vertraging… en dat bedrag blijft oplopen. Met andere woorden: hoe later je bent, hoe meer je betaalt.

De meerprijzen voor de technische controle verschillen per regio, maar hou rekening met toeslagen tussen 8,80 en… 50,30 euro. Bepaalde automobilisten zien de kostprijs voor hun autokeuring dus verdubbelen. Voor laatkomers kan het daarom interessant zijn om een keuringsstation op een andere locatie te kiezen, kwestie van de controle toch nog op tijd te passeren of de hoogste boetes te ontlopen.

Een voorbeeld: bij een vertraging van meer dan zes maanden kun je de autokeuring beter laten uitvoeren in Brussel dan in Wallonië, want de boete is bijna 20 euro lager in de hoofdstad (in Vlaanderen variëren de boetes van 8,80 tot 31,40 euro).

Het is ook aan te raden om je voertuig in goede staat aan te bieden, want een herkeuring (die doorgaans zo’n 15 euro kost, maar ook dit verschilt naargelang de regio) drijft de rekening verder op, nog los van de factuur van jouw garagist voor de herstelling. Vergeet tot slot niet dat er een simpele manier bestaat om het voortouw te nemen: een afspraak en keuring zijn twee maanden voor de deadline mogelijk. Goed om te weten…

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's