Na het vierde jaar dat een wagen is ingeschreven, moet hij jaarlijks gekeurd worden. Het concept van de periodieke technische keuring van voertuigen is bepaald in een Europese richtlijn, die door de lidstaten afzonderlijk wordt toegepast. In België is de autokeuring een federale bevoegdheid, maar staan de gewesten in voor de uitvoering ervan.
Die jaarlijkse autokeuring – ook wel de “automobielinspectie” of “technische controle” genoemd bij het publiek – is bij ons verplicht voor alle motorvoertuigen ouder dan vier jaar en voor motorvoertuigen uitgerust met een trekhaak. Vanaf vier jaar dient deze keuring bovendien jaarlijks uitgevoerd worden. Dat kan gebeuren in een vrij te kiezen keuringscentrum dat behoort tot tot Goca (www.gocavlaanderen.be) in Vlaanderen, tot Autosécurité (www.autosecurite.be) in Wallonië en tot Schouwingscentrum voor Auto’s (www.securiteautomobile.be) in Brussel.
Wat wordt er gekeurd?
De overheid werkte een handboek uit voor de keuringscentra met 10 aandachtspunten die worden gecontroleerd tijdens de keuring:
Advertentie – lees hieronder verder
Identificatie van het voertuig
Remuitrusting
Stuurinrichting
Zicht
Lichten, reflectoren en elektrische uitrusting
Assen, wielen, banden en ophanging
Chassis
Andere uitrustingen
Overlast
Als je een nieuwe auto kocht die altijd zijn voorziene onderhoud heeft gekregen, is er wellicht geen vuiltje aan de lucht en zal je wagen na 4 jaar moeiteloos de keuring doorstaan. Plan voor alle zekerheid toch best een onderhoudsbeurt net voor de keuring, zodat kleine mankementen (defecte lampen, slijtage banden, afstelling lichten …) opgemerkt en nog verholpen kunnen worden.
Let er op dat alle vereiste documenten aan boord zijn: het kentekenbewijs, het gelijkvormigheidsattest, de verzekeringskaart en het laatste keuringsbewijs.
Mocht er toch een gebrek worden vastgesteld, dan moet je wagen binnen de 2 maanden een herkeuring ondergaan in hetzelfde keuringscentrum.
Autokeuring, de prijzen
De tarieven voor de autokeuring zijn vastgelegd in een KB en kunnen dus niet variëren afhankelijk van het keuringscentrum.
Wel zullen er prijsverschillen zijn naargelang het type voertuig dat je laat keuren en de geleverde prestaties. De totale kostprijs van een keuring bestaat namelijk uit de optelsom van meerdere tarieven en toeslagen.
Enkele voorbeelden:
Personenauto benzine: 37,20 EUR
Personenauto diesel: 45,60 EUR
Lichte vrachtauto: 57,60 EUR
Herkeuring: 13,20 EUR
Tweedehandskeuring (incl. aanvraag tot inschrijving en Car-Pass): 73 EUR
Car-Pass: 8,90 EUR
Bron: Goca
Uitzonderingen en speciale gevallen
Tweedehandskeuring
Als een je auto tweedehands wil verkopen (of kopen), moet de verkoper zijn voertuig weer volledig laten keuren. Werd het voertuig echter minder dan twee maanden geleden gekeurd, dan volstaat een vereenvoudigde ‘visuele keuring‘.
Trekhaak
De montage van een trekhaak aan een voertuig moet meteen na de installatie gekeurd worden, ook al werd die in de fabriek door de fabrikant op een nieuw voertuig geplaatst. Voor een bolkoppeling voor een aanhangwagen van meer dan 750 kg is vervolgens een jaarlijkse keuring vereist.
Motorkeuring
Het Europese parlement heeft beslist dat de lidstaten vanaf 2022 ook een motorkeuring moeten organiseren. België heeft hiervoor nog geen concreet initiatief genomen zodat deze deadline wellicht niet gehaald zal worden.
Oldtimers
Alle info over de technische controle van oldtimers vind je in dit artikel.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be