Actualiteit

Vanaf zaterdag kosten benzine en diesel ruim 1,9 euro/liter!

De Russische invasie van Oekraïne plaatst de markten onder zeer hoge druk, vooral die van energie. De prijs van een vat Brent is boven de 100 dollar uitgestegen, wat leidt tot een verdere stijging van de prijzen aan de pomp vanaf morgen, zaterdag.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 25 feb. 2022 | Leestijd: 4 min

De Russische invasie van Oekraïne zal een blijvende impact hebben op ons leven en op de consumentenprijzen. Sommige economen voorspellen ook een ‘onmetelijke energieschok’, zoals Bruno Colmant zopas verkondigde. Toch zal deze schok niet vergelijkbaar zijn met die van 1973, omdat zoals de econoom uitlegde, op dat moment de oorzaak het verlaten van het monetaire systeem was waar goud de referentie was, een operatie die uiteindelijk 10 jaar duurde en chaos zaaide.

De Oekraïense crisis is echter totaal anders en we zullen te maken krijgen met eenmalige prijsstijgingen en langdurige instabiliteit. De energieprijzen zijn sinds de Russische aanval omhooggeschoten met tot nu toe ongekende stijgingen: +30% voor gas in slechts een paar uur. Logischerwijs wordt ook de prijs van een vat olie beïnvloed door deze spanningen. Het vat Brent is net door de kaap van 100 dollar gegaan. En dat zal morgen al een impact hebben op de prijzen aan de pomp.

Advertentie – lees hieronder verder

Meer dan 1,9 euro/l

Plus de 1,9 euro/litre pour les carburants ce samedi !

Vanaf morgen zullen de brandstofprijzen aan de pomp dus weer stijgen en dus een nieuw record neerzetten. De FOD Financiën heeft de cijfers zopas gepubliceerd. Zo zal de prijs van diesel (B7) vanaf zaterdag 26 februari met 8,1 cent / l stijgen tot 1,9270 euro / l. Het record van 1,85 euro/l van begin februari wordt daarmee verbroken.

De maximumprijs van benzine 95 (E10) stijgt met 7 cent, tot een maximumprijs van 1,8690 euro/l aan de pomp, terwijl ook die van benzine 98 (E5) met 6,9 cent stijgt naar 1,9770/l. Natuurlijk zal ook stookolie in de lift zitten. Ze kost 6,87 cent / l meer, of 0,9830 euro / l voor bestellingen van meer dan 2.000 liter.

Het blijft onduidelijk welk standpunt de regering zal innemen ten aanzien van deze situatie. Velen pleiten voor een activering van het omgekeerde cliquetsysteem dat de accijnzen zou verlagen. Maar die beslissing moest al veel eerder genomen worden, omdat ze een gat in de begroting creëert dat met andere middelen moet worden gecompenseerd.

De Belgische begroting wordt echter al getroffen door de Covid-crisis en de overstromingen, waardoor de kans waarschijnlijk klein is dat er een toegeving wordt gedaan aan de automobilisten en de mensen die met de auto naar hun werk moeten.

Het vooruitzicht van een liter brandstof aan 2 euro wordt steeds reëler in België. In andere landen, zoals Duitsland bijvoorbeeld, is dit al een realiteit.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie