Actualiteit

VIAS: “Pick-ups horen niet in steden”

Geschreven door Nicolas Morlet | 27/02/2020

Pick-ups zijn in opkomst in Wallonië. VIAS is niet blij met deze constatering en staat alles behalve positief tegenover dit type voertuig. In de stad zouden ze al helemaal niet thuishoren…

Volgens werden er vorig jaar in België 6.543 pick-ups ingeschreven, in totaal een lichte daling maar met een toename van 1.200 exemplaren in Wallonië (22.000 in totaal). Uit de cijfers blijkt ook dat Luxemburg het hoogste aantal inschrijvingen per inwoner telt; een situatie die kan worden verklaard door de topografie van de provincie. In brutocijfers gaat Henegouwen met de eerste plaats lopen.

Ook verrassend zijn de 740 nieuwe inschrijvingen in Brussel en de 600 in Antwerpen. Zulke voertuigen worden nu eenmaal als lichte vracht gezien en je betaalt er weinig belastingen op (max. € 148/jaar), ook al wordt een pick-up in België voornamelijk als vrijetijdsvoertuig gebruikt.

Bij VIAS zijn er daar niet over te spreken. Volgens het instituut hebben pick-ups geen bestaansreden in de stad. Er wordt ook gewezen op de veiligheidsrisico’s voor de inzittenden van kleinere voertuigen en zwakke weggebruikers.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's