Auto-industrie

Batterijen voor EV’s worden betaalbaarder, maar niet zonder nadeel

Geschreven door Maxime Hérion | 19/03/2021

Het grootste obstakel om elektrische auto’s gemeengoed te laten worden, is momenteel de prijs van de accu’s, maar die zou kunnen dalen tot 100 dollar per kW. Er zit weliswaar een addertje onder het gras.

Elektrische auto’s worden vandaag vooral gekocht door zelfstandigen en andere professionelen vanwege de fiscale voordelen. Particulieren worden van hun kant afgeschrikt door hun dan die van voertuigen met een verbrandingsmotor. Dit verschil is te wijten aan de zeer hoge kostprijs van batterijen. Maar door recente technologische vooruitgang en de sterke stijging van de verkoop van elektrische voertuigen zijn deze kosten echter aan het dalen.

Goed nieuws, maar…

Tijdens de Power Day afgelopen maandag kondigde Volkswagen aan dat de prijs van accu’s onder de 100 dollar per kw zou kunnen zakken dankzij het gebruik van LFP-cellen (Lithium IJzer Fosfaat) die nikkel en kobalt overbodig maken, twee kostbare en dus dure metalen. Het enige probleem dat daarbij komt kijken, is dat zulke batterijen een kleinere autonomie beloven. We zullen ze dus waarschijnlijk alleen in de lagere segmenten tegenkomen.

Lees ook