Automarkt

Elon Musk ziet nog toekomst voor verbrandingsmotor

Tijdens de jaarlijkse vergadering voor aandeelhouders van Tesla verklaarde CEO Elon Musk dat “het zelfs in het beste scenario nog minstens 30 tot 40 jaar zal duren vooraleer alle wagens met verbrandingsmotoren door elektrische voertuigen vervangen zullen zijn”. Er is dus nog een toekomst weggelegd voor de verbrandingsmotor.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 17 okt. 2021 | Leestijd: 4 min

De klimaatactivisten willen dringende maatregelen om alle vervuiling op aarde tegen te gaan en zien daarom ook het liefst de klassieke auto met een verbrandingsmotor op fossiele brandstof (diesel, benzine, …) al morgen op de schroothoop eindigen. Sceptici zeggen dan weer dat het niet zo’n vaart hoeft te lopen om die overgang ook economisch en sociaal voor iedereen aanvaardbaar te maken.

Dat laatste standpunt werd enigszins onverwacht bijgetreden door niemand minder dan …. Elon Musk. Inderdaad, de stichter van Tesla en de grote pionier van de elektrische voertuigen. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Tesla zei de CEO dat “de EV’s nog niet meteen alle wagens met verbrandingsmotoren zullen verdringen en dat die transitie nog makkelijk 30 tot 40 jaar in beslag zal nemen.”

Advertentie – lees hieronder verder

2 miljard auto’s vervangen

Dit is misschien een verrassend standpunt van Musk, dat hij echter illustreerde met een simpele rekenoefening: “Vandaag rijden er wereldwijd ongeveer 2 miljard auto’s rond, los van de collectievoertuigen of voertuigen die niet gebruikt worden, en nog geen 1% daarvan is elektrisch.

Zelfs al zou je vanaf dit moment nog enkel elektrische wagens verkopen, dan nog zou het 20 jaar duren om alle klassieke voertuigen te vervangen tegen een ritme van 100 miljoen auto’s per jaar. Daarom lijkt een overgangsperiode van 30 tot 40 jaar me veel realistischer.”

Bovendien is de wereldwijde vraag naar elektrische wagens nog niet overal even groot en zijn er ook verschillen in penetratiegraad van EV’s in het wagenpark. In een land als Noorwegen of in de staat California is de elektrische wagen al enorm populair, maar op vele andere plaatsen zijn er amper of geen verkocht.

Elon Musk stelt zich daarom ook vragen over zijn concurrenten die weldra versneld willen elektrificeren, zelfs al binnen enkele jaren: “Gaan ze daar dan plots geen wagens meer verkopen als de markt er niet klaar is voor EV’s?”

Realiteitszin bewaren

De Tesla-baas pleit dus voor een gezonde dosis realiteitszin in de transitie naar elektrisch mobiliteit, die voldoende planning en tijd vraagt. Iets waar veel drukkingsgroepen en overheden nu totaal geen oog voor lijken te hebben. Het moet allemaal nú gebeuren.

Met tal van vreemde toestanden tot gevolg, waardoor het draagvlak bij de bevolking steeds kleiner dreigt te worden. Hoe kan je immers verwachten dat iemand zijn perfect werkende Euro 4 dieselauto met plezier zal vervangen door een elektrische wagen die zijn stroom krijgt van een nieuw te bouwen gascentrale?

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon