Automarkt

Experts voorspellen al dat verkoop van elektrische auto’s zal stagneren

Volgens verschillende analisten heeft de verkoop van elektrische auto’s zijn piek al bereikt en is een periode van stagnatie te verwachten, ondanks het feit dat de transitie nog maar net is ingezet. Is dit echt zo?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 20 nov. 2023 | Leestijd: 3 min

Hoewel elektrische auto’s nu populair beginnen te worden, zouden ze verrassend genoeg al een piek bereikt hebben. Die informatie is verrassend, omdat we eigenlijk net een sterke groei zien: in de eerste negen maanden van het jaar steeg de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s met +43% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Maar deze groei is bij lange na niet voldoende, zoals blijkt uit de vertraging – of zelfs bevriezing – van de investeringen bij Ford, de productiestops en afslankingen bij Volkswagen en de tegenvallende verkopen bij Mercedes.

Wat is er aan de hand? Verkopen elektrische auto’s goed of niet? Deze situatie is het onderwerp van talrijke analyses, meldt Automotive News Europe, met name door gespecialiseerde adviesbureaus zoals JATO Dynamics, Global Data en The Langston. En de conclusie is als volgt: hoewel de verkoop snel toeneemt, zijn de orderboeken verre van vol en stemmen leveringen (die achterlopen op schema door tekorten en langere productietijden) niet overeen met de actuele verkopen.

Advertentie – lees hieronder verder

Tevreden early adopters

In marketing is er altijd een groep consumenten die wordt beschouwd als de early adopters, d.w.z. de klanten die een nieuw product of een nieuwe dienst als eerste adopteren. En dit zou nu ook het geval zijn voor de elektrische auto: nadat alle early adopters zijn bediend met elektrische auto’s, blijven er de normale klanten over die veel minder haast hebben om er een aan te schaffen vanwege de hinderpalen die al vaak zijn genoemd: prijs, actieradius, oplaadnetwerk, enz.

Tegen deze achtergrond zijn de prognoses van de analisten nogal pessimistisch: ze voorspellen dat de bereikte piek waarschijnlijk nog minstens twee jaar zal aanhouden, tot 2025, wanneer de eerste meer betaalbare elektrische auto’s (€25.000) beschikbaar zullen zijn. Om de situatie te illustreren, wijzen de analisten erop dat de elektrische auto de dieperik ingaat, met een periode waarin de productie groter is dan de vraag, wat ook zal leiden tot een aanzienlijke devaluatie van het product. Het valt nog te bezien of deze voorspellingen in de komende maanden zullen uitkomen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon