Automarkt

Vlaamse premie voor elektrische auto’s alleen in 2024

Er is een nieuwe ontwikkeling in het dossier van de aankooppremie voor elektrische voertuigen in Vlaanderen: de regionale regering, die vrijdag zijn bijeengekomen om een oplossing te vinden na het negatieve advies van de Raad van State, heeft bevestigd dat de premie zal worden toegekend bij aankoop. Maar met een belangrijke verandering: deze subsidie zal enkel beschikbaar zijn in 2024. En daarna?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 9 feb. 2024 | Leestijd: 4 min

Wat zeker is, is dat het dossier van de aankooppremie voor particulieren voor elektrische auto’s van dan 40.000 euro, in Vlaanderen veel heisa heeft veroorzaakt. Deze maatregel, die al lang beloofd werd, moest op 1 januari 2024 in werking treden met terugwerkende kracht voor aankopen vanaf eind september 2023, maar werd steeds weer uitgesteld. Dat was deze week opnieuw het geval toen de Raad van State een negatief advies gaf over deze premie. Dit gezien het beperkte budget, waardoor de premie slechts aan 4.000 aanvragers kon worden toegekend, wat volgens de Raad niet eerlijk is.

De kwestie zou deze vrijdag opnieuw worden besproken in de regering, en er is eindelijk een oplossing gevonden. Maar dit wekt opnieuw verbazing en vragen op. Terwijl de premie na 2024 gradueel zou worden verminderd (in 2025 en 2026), blijkt nu dat deze alleen in 2024 zal worden toegekend! Kandidaten zullen er dus gebruik van kunnen maken voor elke aankoop die vóór 31 december wordt gedaan. Over wat daarna zal gebeuren, heerst onzekerheid. Want Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft besloten om de beslissing over te laten aan de volgende regering, die in het najaar zal worden gevormd. Dat is wel gemakkelijk.

Advertentie – lees hieronder verder

Instandhouding 

Toch is het dossier nog niet gesloten. CD&V en N-VA hebben van Lydia Peeters geëist dat zij zelf het budget voor de premie financiert. De minister moest zelf de fondsen bijeen schrapen, vooral uit de kilometerheffing voor vrachtwagens, waaruit ze 6 miljoen euro haalde. In totaal is er dus 26 miljoen euro beschikbaar om de premies te betalen. Is dat genoeg? Niet zeker, want het is afhankelijk van het aantal verkochte elektrische auto’s doorheen het jaar. En als het budget wordt overschreden, zullen er nieuwe oplossingen gevonden moeten worden om de overgebleven rechthebbenden te betalen, zoals de Raad van State voorschrijft.

De grote vraag is nu hoe er zal worden omgegaan met 2025 en 2026, waarvoor een budget van 53 miljoen euro was gereserveerd om de premies te betalen. Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat dit het geval zal zijn, en het zal aan de volgende regering zijn om te knoop te doorhakken… Het is alleszins algemeen bekend dat de N-VA geen voorstander van deze premie is. En, hop! Zo bespaar je 53 miljoen euro op één vrijdag!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon