Automarkt

Weldra een nieuwe prijsverlaging bij Tesla?

De prijzenoorlog voor elektrische auto’s die door Tesla werd ingezet, draagt natuurlijk bij aan de explosie van de verkoop van batterij-aangedreven voertuigen. En die zou binnenkort een nieuwe dimensie kunnen krijgen na de uitspraken van Elon Musk dat de tarieven nog verder sterk kunnen blijven fluctueren.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 25 jul. 2023 | Leestijd: 3 min

Afgelopen januari begon Tesla een grote prijzenoorlog. Onder impuls van Elon Musk die zijn verkoop- en productievolumes wilde opkrikken, verlaagde Tesla de prijzen van al zijn modellen drastisch, vooral in China en de Verenigde Staten. De dalingen waren echt dramatisch, want in sommige Amerikaanse staten konden de klanten dankzij de subsidies een Model 3 verkrijgen voor minder dan 20.000 dollar!

Andere constructeurs zijn op hun beurt in deze prijzenoorlog meegesleurd om hun verkoopvolumes niet te zien kelderen. Sommigen weigerden aanvankelijk, maar ze zijn nu gedwongen om toe te geven aan dit spel, zoals Volkswagen dat zijn ID.3 voor slechts 16.000 euro in China zal aanbieden.

Advertentie – lees hieronder verder

De Chinese overheid probeerde deze prijzenoorlog te beteugelen om de verarming (en het faillissement) van sommige fabrikanten te voorkomen, maar de autoriteiten veranderden intussen van gedachten en besloten uiteindelijk om het allemaal zijn gang te laten gaan.

Een tweede vlaag

tesla-model-3

Het is duidelijk dat deze prijzenoorlog de komende maanden verder kan oplaaien. Dit is wat Tesla-baas Elon Musk op een conferentie impliceerde: “We gaan momenteel door een turbulente periode. We bereiden ons daarom voor om onze prijzen tot eind 2023 te zien fluctueren“, aldus de sterke man van het elektrische merk.

Om een kritische omvang te bereiken met grotere productievolumes, heeft Tesla ermee ingestemd om te snijden in zijn marges, wat aandeelhouders matig zal bevallen. De marge op een voertuig is inderdaad gedaald van 26% vorig jaar naar 17% in 2023.

Dat betekent dus minder dividend voor hen. Dat gezegd hebbende, in absolute termen is dit van winstniveau meer dan acceptabel, omdat het veel hoger is dan dat bij de meeste fabrikanten.

We zullen moeten afwachten wat Elon Musk zijn volgende zet wordt. Brengt hij de prijs van een Model 3 onder de kaap van 40.000 euro (tegenover 45.970 euro nu)? Of een Model Y onder de 45.000 euro (nu 47.970 euro)? Dat valt af te wachten, want in België geeft Tesla minder kortingen dan elders, aangezien de kopers hier bijna hoofdzakelijk bedrijven of zelfstandigen zijn.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon