Autotests

TEST Hongqi E-HS9: de Chinese Rolls-Royce?

Ooit voorbehouden aan de Chinese elite, komt het merk Hongqi naar België met de E-HS9, een indrukwekkende en nogal opzichtige elektrische SUV met 7 zitplaatsen. Is dit genoeg om de concurrentie op een niche-markt aan te gaan?

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 19 jan. 2024 | Leestijd: 7 min

Hongqi (“rode vlag” in het Chinees) werd opgericht in 1959 en produceerde vanaf het begin voertuigen voor leden van de Chinese Communistische Partij en regeringsvertegenwoordigers. De geschiedenis van deze autofabrikant kwam tot stilstand in 1981, voordat de FAW-groep het bedrijf halverwegen de jaren 80 nieuw leven inblies. Als langdurige partner van Volkswagen en Audi in China had FAW alle troeven in handen om van Hongqi een luxemerk te maken. Sinds 2013 is het Chinese merk opnieuw prominent aanwezig op de lokale automarkt en exporteert het volledig elektrische producten.

Hongqi 2

Advertentie – lees hieronder verder

De Hedin Automotive Group, onder de indruk van de recente E-HS9, heeft besloten het model officieel naar België te importeren. Met een lengte van 5,20 m en een breedte van 2 m heeft deze SUV niet bepaald een Europees formaat, en maakt het indruk met zijn massieve karakter en zijn verticale voorkant. Als je er een vleugje Rolls-Royce Cullinan in herkent, is dat normaal. Inderdaad, Hongqi heeft beroep gedaan op de diensten van ontwerper Giles Taylor, voormalig hoofd van het ontwerp van het eerbiedwaardige Britse merk tot 2018. Het overdreven karakter van de Rolls is hier te vinden, maar dan tot het uiterste doorgevoerd. Niets is gespaard gebleven, zelfs niet de chromen elementen, LED-verlichting op de achterste stijlen of immense 22-inch velgen van onze testauto. Als je wil pronken met succes, is de Hongqi ideaal. Maar voor discretie moet je elders zoeken!

Hongqi 3

Verrassende afwerking

In België is de E-HS9 verkrijgbaar in 3 versies: Business (436 pk en 396 km WLTP), Executive (551 pk en 465 km WLTP) en President (551 pk en 515 km in de Long Range-versie). Het is de topversie waarmee we een testrit konden maken, met kenmerkende aparte achterbank (+ 2 neerklapbare stoelen in de kofferbak) en zijn luchtvering. Het is een aangename verrassing bij het plaatsnemen aan boord van dit monster van 2,8 ton, want het interieur is bijzonder verfijnd. De afwerking hoeft niet onder te doen voor de Duitse concurrentie en het comfort is van hoog niveau. Net als het ontwerp van de Hongqi is het interieur nogal “bling-bling”, met een enorm paneel met 3 schermen over de hele breedte van de auto, plus een vierde scherm voor de airconditioningbediening en de verschillende functies van de stoelen, die verwarmd, masserend en geventileerd zijn. De houten inzetstukken, die lijken op een scheepsdek op de middenconsole, zijn een leuk detail, evenals de elegante stiksels op sommige leren elementen.

Hongqi 4

Hoewel het totaalplaatje positief is, zijn sommige details veel minder goed, te beginnen met de traagheid van het multimediasysteem en de nogal grillige werking ervan. Voor de anekdote is dit systeem nog niet beschikbaar in het Frans of Nederlands, dus je moet het doen met Engels of Chinees! De integratie van Android of Apple CarPlay gebeurt alleen wanneer je de smartphone via een kabel aan de auto koppelt, een detail dat niet waardig is aan een auto die beweert luxe te zijn!

Hongqi 5

Zware artillerie

Uitgerust met twee elektrische motoren (één aan de voorkant en één aan de achterkant), ontwikkelt de Hongqi E-HS9 een vermogen van 551 pk en 750 Nm, waarmee hij een topsnelheid van 200 km/u haalt en in 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u versnelt. In gebruik is de sfeer aan boord bijzonder gedempt, dankzij een goede geluidsisolatie en luchtvering die veel oneffenheden in de weg wegneemt. Het gigantisch gewicht van de SUV wordt vergeten op rechte stukken en de acceleraties zijn goed, maar zijn grote traagheid is merkbaar in bochten of bij hard remmen. Het ongebruikelijke formaat van Hongqi komt helaas tot uiting in zijn verbruik, dat ruimschoots de 30 kWh/100 km overschrijdt. Tijdens onze testrit kwamen we bij negatieve temperaturen zelfs tot een gemiddelde van 37,5 kWh op de snelweg, wat op zijn best een autonomie van 350 km doet vermoeden!

Hongqi 6

Conclusie

De afwerking van deze Hongqi E-HS9 heeft ons verrast, net als het bedieningscomfort. Deze Chinese fabrikant, waarvan we tot enkele maanden geleden nog niet wisten dat hij bestond, slaat zeker hard toe. Anderzijds lijkt dit model niet echt geschikt voor de Europese markt, alleen al vanwege zijn grootte. Met een prijs van 102.995 euro onderscheidt het zich qua prijs van de concurrentie. Het probleem is dat de klant voor deze prijs het recht heeft om perfectie te verwachten, wat niet het geval is voor de E-HS9, die lijdt aan enkele ontwerpfouten en een onbestaand imago onder onze breedtegraden. Gezien de zeer snelle reactie van Chinese fabrikanten is de kans groot dat de volgende Hongqi-modellen die in Europa worden geïmporteerd veel overtuigender zullen zijn.

Hongqi 7

De Hongqi E-HS9 President Long Range in cijfers

 

Motor: 2 elektrische motoren, 551 pk en 750 Nm gecombineerd, lithium-ionbatterij

Transmissie: vierwielaandrijving

Versnellingsbak: automatische transmissie met één versnelling

L/b/h (mm): 5.209 / 2.010 / 1.731

Leeggewicht (kg): 2.777

Bagageruimte (l): 255 tot 1.747

Batterij (kWh): 120

0 tot 100 km/u (sec): 4,9

Maximale snelheid (km/u): 200 km/u

Actieradius (WLTP, km): 465

Verbruik (WLTP, kWh/100 km): N.V.

CO2: 0 g/km

Prijs: 102.995 euro

BIV: Vlaanderen: 0 euro; Wallonië en Brussel: 61,50 euro

Verkeersbelasting: Vlaanderen: 0 euro; Wallonië en Brussel: 92,93 euro

Waalse ecoheffing: 0 euro

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Score van de redactie

Pluspunten

  • Interessante prijs in vergelijking met de concurrentie
  • Flatterende afwerking
  • Bedieningscomfort

Minpunten

  • Multimediasysteem is onderontwikkeld
  • Tekort aan uitrusting
  • Zeer hoog verbruik

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon