Autotests

TEST Jaguar F-Type 2.0: kleiner=beter?

Toen Jaguar bekendmaakte dat de F-Type ook met een 'kleine' tweeliter viercilindermotor zou worden aangeboden, was niet iedereen even enthousiast. Onterecht? De waarheid achterhalen, heeft al minder fijne momenten opgeleverd…

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 22 mrt. 2018 | Leestijd: 4 min

Deze F-Type 2.0 is dus de nieuwe instapversie, terwijl dat voorheen de 3-liter met 340 pk was. Al is het verschil in vermogen, ondanks zo'n 1.000 cc minder, niet bijzonder groot. De viercilinder, steeds gekoppeld aan een automaat, produceert namelijk 300 pk en dit dankzij de hulp van een Twin-Scroll turbo. Daarnaast levert het blok ook 400 Nm koppel, genoeg om het sprintje van 0 tot 100 km/u in 5,7 seconden af te werken. Dat is… even snel als de handgeschakelde 3-liter met 340 pk en maar vier tienden trager dan dezelfde 3-liter die zelf van verzet wisselt. Valt mee, toch?

Advertentie – lees hieronder verder

Wie beweert dat het verschil toch groot is, mag dat ook zeggen over de prijs. De F-Type 2.0 kost zomaar eventjes € 9.150 minder dan de 3.0 met manuele bak en bijna € 12.000 minder dan de 3.0 met automaat. En dan hebben we het nog niet eens over de belastingen achteraf gehad. Met andere woorden: zo'n instapmotor biedt best een paar voordelen.

Nu rest enkel nog de vraag of hij ook even leuk rijdt als zijn krachtiger broers met 340, 380, 550 of zelfs 575 pk (de laatste twee met vierwielaandrijving en een 5-liter V8 in de neus). Die vraag beantwoorden we maar al te graag!

Akkoord, het aantal kippenvelmomenten ligt bij de 2-liter iets lager dan bij de 3-liter en zeker dan bij de 5-liter. Al neemt dat niet weg dat de 2-literversie minstens 52 kg lichter is en dus ook agieler dan zijn straffere broers: een recept voor plezier! Bovendien hebben we tijdens onze testweek in België zo goed als nooit helemaal gebruik kunnen maken van het volle vermogen van deze Jag, wat ook al wat wil zeggen. 

Conclusie

De 300 pk die deze F-Type instapversie afficheert, voldoen ruimschoots om én plezier te beleven én bewonderende blikken los te weken van mensen die denken dat er een veel straffere motor in ligt te ronken. Zelfs het – manipuleerbare – geluid dat uit de centrale eindpijp ontsnapt, is impressionant of toch zeker voor een vierpitter. Ons advies? Kopen die handel! Kleiner ís in dit geval ook beter…

+

Wendbaar

Prestaties

Knap geluid

Superstijf chassis

Eén van de mooiste coupés op de markt

Kleine koffer (met reservewiel)

Infotainment kan beter

Klik hier voor prijzen, optieprijzen en technische gegevens van de Jaguar F-Type Coupé 

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon